Karl van Beethoven, 1806–1858

Det är kväll den 23 maj 1824 när Ludwig van Beethovens nionde symfoni just har framförts offentligt för andra gången. Premiären var en succé, men nu var salongen halvfull och mottagandet ljummet. Beethoven är rasande. Hemma väntar den älskade brorsonen Karl, 18, som Beethoven velat göra till sin son, redo att ta emot det kränkta geniet.

Om detta har Niklas Rådström skrivit en pjäs – Dövheten. Ett samarbete mellan Dramaten och Drottningholms Slottsteater, som får sin premiär den 5 september.

Dramatenskådespelarna Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson. På den scenen finns också en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester med Maria Lindal, Anders Åkered, Joel Sundin, Magdalena Mårding.

Det blir sju föreställningar på slottsteatern. I november 2019 blir det föreställningar på Dramaten.


Johan Rabaeus (t v på bilden överst) är en av Dramatens mest uppskattade och rutinerade skådespelare, med mer än 30 produktioner på nationalscenen i bagaget, däribland långkörare som Den Girige och Amadeus.

Andreas T Olsson. Foto Sören Vilks


Andreas T. Olsson har gjort succé på Dramaten med Improvisation på Slottet, Sufflören och När det kommer till kritan och blivit hyllad både av kritiker och publik för sin komiska talang.
Andreas är också dramatiker och författare och under våren aktuell i nypremiären av Glada Änkan på Kungliga Operan och i tv-serien Bröllop, begravning och dop.

Niklas Rådström. Foto: Klara Granberg


Niklas Rådström
är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, med en lång rad uppmärksammade romaner, diktsamlingar, pjäser och filmmanus på meritlistan. På Dramaten var han nyligen aktuell med När det kommer till kritan (2017), en monolog framförd av Andreas T. Olsson.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.