Sedan 1970-talet har musikern och kompositören Ann-Sofi Söderqvist varit ett välbekant ansikte i Stockholms jazzvärld. På senare tid har hon även förekommit allt oftare även inom andra delar av konstmusiken (som t ex stycket Movements vid Riksdagens öppnande samt vid Nobelkonserten 2018 med Kungl Filharmonikerna).

Med sin trumpet har hon hörts i vitt skilda musikaliska sammanhang som Bernt Rosengrens storband, Hot Salsa, Änglaspel, Marie Bergman, för att nämna några.

Under hennes andra studieperiod på Kungliga Musikhögskolan kom fokus att ligga på komposition.

Parallellt med att komponera och arrangera orkesterverk och körverk var hon sedan initiativtagare till ett nytt storband, Composer’s Big Fun, en plattform för nyskriven musik. Det blev en kreativ period med mycket utforskande av storbandets möjligheter. Det ledde i sin tur till ett helt eget band: ASJO, Ann-Sofi Söderqvist Jazz Orchestra.

Skapare av skön musik

I prismotiveringen till Lars Gullin-priset sägs bl a, att man får inga priser för att man kämpar med att hålla ihop ett storband och slåss mot väderkvarnar i ett kargt kulturlandskap, ofta i konkurrens med kommersiella krafter. Gullinpriset får man för att man har bidragit till att skapa den sköna musik vi alla så väl behöver.

Till Ann-Sofi Söderqvists webbplats ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.