25-åringarnas sköna stipendieregn

Än en gång är det musikmecenaten Anders Wall som generöst delar ut stipendier till unga, lovande musiker. Den här gången från handlar det om Anders Walls Giresta-stipendier.

Två cellister och en sångare får vardera 100,000 kr i stipendium.

Kristina Winiarski

Cellisten Kristina Winiarski (f. 1994), Stockholm studerar för närvarande på Musikhögskolan i Malmö för Torleif Thedéen.

I två år tog hon cellolektioner för Maria Zhuravleva och hon debuterade som solist vid åtta års ålder med Cantus Firmus Chamber Orchestra i Moskva. I Stockholm studerade hon sedan för Ulrika Edström och Ola Karlsson, och flyttade som 17-åring ensam till Kroatien där hon studerade i två år för Valter Despalj på Zagreb Academy of Music. Kandidatstudier för Torleif Thedéen på Edsbergs Musikinstitut och därefter diplomstudier på Musikhögskolan i Malmö. I april är det dags för hennes diplomkonsert, Brittens cellosymfoni med Malmö Symfoniorkester.

2017 antogs Kristina till det mycket exklusiva ettåriga programmet Classe d’Excellence de violoncelle med världscellisten Gautier Capuçon. En gång i månaden reste hon till Paris för konserter och mästarklasser inför publiki.

Elisabeth Leyser

Sångaren Elisabeth Leyser (f. 1994) från Länna utanför Uppsala är mezzosopran och tar till sommaren sin kandidatexamen från Operahögskolan

Hon gick ett år på musikalutbildning i Markaryd men sedan följde två år med opera på Härnösands folkhögskola, efter tips från en operainriktad sångpedagog.

När Elisabeth kom in på Operahögskolan hade hon fortfarande inte släppt musikalplanerna men operan tog förstås över allt mer. Hösten 2018 praktiserade hon på Kungliga Operan i rollen som Kate Pinkerton i Madame Butterfly och hon fick även medverka vid nyårskonserten.

Som förebilder nämner Elisabeth sångerskorna Cecilia Bartoli, för hennes driv, nerv och mod att ta ut svängarna ordentligt, och Elena Garança, för hennes varma röst, fantastiska klang och starka scennärvaro. Kanske blir det Wagner-roller så småningom. Svenska Wagnersällskapet tycker att hon har potential och tilldelade henne sitt Bayreuth-stipendium 2018.

Amalie Stalheim

Cellisten Amalie Stalheim (f. 1993) från Bergen, Norge, är nu bosatt i Stockholm. 

Amalie växte upp i en musikerfamilj där man ofta musicerade tillsammans. Hon började spela piano som 4-åring men övergick efter ett par år till cello.

Amalie har vunnit ett flertal priser och utmärkelser: första pris i Unga Musiker Norge 2012, första pris i Ljunggrenska tävlingen 2015 samt det prestigefulla Firmenich Prize vid kammarmusikfestivalen i Verbier 2015. 2018 vann hon det svenska Solistpriset.

Under 2019 väntar bl.a. en turné med Musica Vitae, Elgar-konsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som livesänds i P2, Prokofjev-konsert med norska radion och framträdande på Festspelen i Bergen tillsammans med pianisten Leif-Ove Andsnes.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.