Ett initiativ som ska hjälpa studenter på Kungl Musikhögskolan (KMH) att komma ut ut studiebubblan – mentorer från olika sektorer inom musiklivet.

En av mentorerna är Pernilla Andersson (bilden), sångerska, producent och låtskrivare.

Verktyg för jämställdhet

Hon en av nio personer med stor erfarenhet från arbetslivet som ska ge studenterna verktyg kring jämlikhet och jämställdhet.

För Pernilla Andersson handlar det också om att bidra med extern finansiering till verksamheten. Hon har redan förmedlat ett första sponsoravtal, något som förstärker programmet ytterligare.

– Efter 20 år som relativt ensam navigerande kvinnlig producent, musiker, artist och skivbolagsrepresentant tycker jag själv att jag sitter på oerhört mycket information som kan både stärka och hjälpa kvinnorna efter mig ut i arbetslivet, säger Pernilla Andersson.

Erfarenheter från kulturvärlden

De övriga mentorer som engagerats är ett antal personer som representerar breda erfarenheter från musiklivet och kulturvärlden:

  • Anna Larsson, hovsångerska och konstnärlig ledare för Vattnäs Konsertlada
  • Eric Sjöström, ordförande för Stiftelsen El Sistema, konsult inom organisationsutveckling och verksamhetsstöd, tidigare chef för bl.a. Kulturhuset Stockholm
  • Katarina Henryson, sångerska, kompositör och entreprenör, tidigare medlem i The Real Group
  • Sarah Riedel, sångerska, kompositör och tidigare musikchef på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm
  • Elisabeth Sörhuus, konsult inom ledarskapsutveckling och mentorskap, tidigare rektor för Hjulstaskolan, styrelseledamot i Institutet Dans i skolan m.m.
  • Lena Åberg Frisk, VD och konstnärlig ledare för Uppsala Konsert & Kongress
  • Moa Danielsson Grimstad, musiker och kompositör, specialiserad på bl.a. tablas och indisk santur
  • Kerstin Fondberg, förbundsdirektör på Sveriges Körförbund, tidigare VD för Vara Konserthus m.m.

I mentorskapsprogrammet träffar mentorerna studenter från KMH för enskild rådgivning. Programmet innehåller även seminarier och nätverk, där tidigare års deltagare i programmet medverkar.

Cecilia Rydinger Alin, rektor för KMH, har länge engagerat sig för att programmet ska bli verklighet:

– Mitt varma tack till Pernilla Andersson och bidragsgivare för ert stöd i det angelägna arbetet att ge våra studenter verktyg, möta representanter från deras kommande yrkesliv, och att på sikt uppnå jämlikhet och jämställdhet i musiklivet och skolans värld, säger Cecilia Rydinger Alin.


Foto: Katarina di Leva


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.