I Röda Sten Konsthall under Älvsborgsbron i Göteborg kör en ny kammarmusikfestival igång i januari. Det är Frontside, ett nytt musikprojekt initierat av av erfarna festivalarrangören (och klarinettisten) Karin Dornbusch samt en styrelse med musikprofilerna Paula af Malmborg Ward, Daniel Berg och Tobias Granmo.

Karin Dornbusch, som under elva år var konstnärlig ledare för Båstad kammarmusikfestival

Under tre dagar, 17–20 januari 2019, och med temat m/s Transtlantic, vill man göra kopplingen med Göteborg som hamnstad och utvandring via amerikabåtar till USA.

– Temat kopplar även till dagens situation, där människor emigrerar och migrerar mer eller mindre frivilligt och hur det påverkar den kulturella och musikaliska utvecklingen, säger man i festivalbeskrivningen.

Invigningskonserten den 18 januari får en festivalfanfar komponerad av Paula af Malmborg Ward och musik av Amy Beach, Mike Svoboda, Steve Reich och Antonín Dvořák.

På kvällen kommer det norska musikerparet Maja S. K. Ratkje (tonsättare och röstperfomer) och Frode Haltli (ackordeon) samt den amerikanske trombonisten Mike Svoboda att framföra musik som rör sig mellan folkmusik, improvisation och egna kompositioner.

Och så där fortsätter det på lördagen och söndagen: en familjekonsert, Klingande luft & vatten, folkmusik och Wolfgang Amadeus Mozart, vandringskonserter i konsthallens olika salar, ljudinstallationer, musik av Elfrida Andrée, Ludwig van Beethoven, Erich Wolfgang Korngold, Deirdre McKay, Ernest Bloch, Leonard Bernstein, György Ligeti, Béla Bartók, Luciano Berio, Lou Harrison, Aaron Copland, Terry Riley m fl.

Ja, ni ser – det är inte det traditonella kammarmusikgodset som passerar genom Frontside.

Frontside-festivalens webbplats ›LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.