HemDirigenterHyllade Hannigan ger karriärtips i Stockholm

Hyllade Hannigan ger karriärtips i Stockholm

Barbara Hannigan. Foto: Raphael Brand

Mellan engagemang i Paris gör den kanadensiska sångaren och dirigenten Barbara Hannigan på tisdag den 16 oktober en avstickare till Stockholm.

Som pristagare av Rolf Schock-stipendiet 2018 kommer hon att ge både seminarium och masterclass vid Kungl Musikhögskolan. Seminariet på förmiddagen har titeln Career advice Q and A. Dessförinnan görs en intervju med henne i Kungasalen.

På eftermiddagen får studenter från Operahögskolan och KMH delta i masterclass med den framgångsrika och kreativa sångerskan.

 

Dirigent och sångerska samtidigt

Barbara Hannigan delar sin tid mellan att vara hyllad sångerska på världens stora konsert- och operascener och innovativ dirigent för ett stort antal ledande orkestrar.

Hon har bl a dirigerat Berliner Filharmoniker, München Filharmoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker, Toronto Symphony, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Mahler Chamber Orchestra etc.

Ofta kombinerar hon dirigentskapet med att även vara sångerska.

 

Den samtida musikens uttolkare

Framför allt har hon gjort sig känd för sitt starka engagemang för nutida musik. Hon har arbetat nära kompositörer som Pierre Boulez, Henri Dutilleux, Györgi Ligeti, Karl-Heinz Stockhausen, Salvatore Sciarrino, Gerald Barry, Pascal Dusapin and Hans Abrahamsen.

Skivalbum med Barbara Hannigan har vunnit åtskilliga priser, som Gramophone, Edison, Victoires de la Musique och the Royal Philharmonic Society. Singer of the Year (2013, Opernwelt),  Musical Personality of the Year (Syndicat de la Presse Francaise, 2012), Ehrenpreise (Preis der Deutschen Schallplattenkritik, 2018).  Och nu även årets Rolf Schock-pris.


Rolf Schock, som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Vetenskapsakademien ska utse en pristagare i logik och filosofi och en i matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna ska utse en pristagare i en av de visuella konsterna och att Kungl. Musikaliska akademien ska utse en pristagare i en av de musikaliska konsterna.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation och priset delas ut varje år.