En körfestival som rymmer körklassiker, svensk och engelsk körlyrik, gregorianik, barock, pop och gospel, men även en rad nyskrivna verk med så olika influenser som arabisk poesi, samisk jojk, bulgarisk folksång och feministisk modernism.

Det handlar om Lund Choral Festival. En biennal som sedan starten 2006 etablerat sig som landets största körfestival i sitt slag. Festivalen äger rum 15–21 oktober och publiken bjuds på körsång på hög internationell nivå med nationella och internationella gästspel samt storkörskonserter för och med  både vuxna och barn.

 

In- och utländsk körmedverkan

Årets körfestival följer tidigare års koncept med ett stort utbud konserter med såväl ett 20-tal framstående  körer från det lokala körlivet i Syd- och Väst-Sverige som några ensembler från utlandet – Black Sea Hotel, USA, Tenebrae, Storbritannien, samt Chamber Choir of Tallinn University, Estland.

– Det kanske framstår som en medveten tanke men är en ren tillfällighet att det under festivalen kommer att framföras hela åtta uruppföranden, samma år som den svenska tonsättarföreningen FST firar 100, berättar Gerd Román Hall, producent och konstnärligt ansvarig för Lund Choral Festival, Musik i Syd.

 

Överst: Stefan Klaverdal, Monica Dominique, Sven-David Sandström Mitten: Katarina Barruk, Jan Sandström, Staffan Storm Nederst: Johannes Pollak, Linda Alexandersson, Ulrika Emanuelsson

Åtta svenska uruppföranden

Stefan Klaverdal (f. 1975) Drömmar – 15/10 Saxenborn Singers, dir Joachim Saxenborn

Monica Dominique (f. 1940) Minnets madrigal. Text tons. – 19/10 Petri sångare, Stina Ekblad, dir Alexander Einarsson

Sven-David Sandström (f. 1942) In Paradisum – 20/10 Lunds Vokalensemble, dir. Martin Arpåker

Katarina Barruk (f. 1994) och Jan Sandström (f. 1954) Evelina för kör och jojk – 20/10 Erik Westbergs Vokalensemble, Katarina Barruk, dir Erik Westberg

Staffan Storm (f. 1964) Nachtregen för kör och viola. Text: Else Lasker Schüler – 20/10 Erik Westbergs Vokalensemble, Kim Hellgren, viola, dir Erik Westberg

Johannes Pollak (f. 1993) Fear No More the Heat of the Sun för kör och viola. Text: William Shakespeare – 20/10 Erik Westbergs Vokalensemble, Kim Hellgren, viola, dir Erik Westberg

Linda Alexandersson (f. 1984) A room of One’s Own. Text Virginia Woolf
Ulrika Emanuelsson (f. 1965) I have a deeply hidden and inarticulate desire for something beyond the daily life. Text: Virginia Woolf – 21/10 Damkörskonsert, dir Linda Alexandersson och Ulrika Emanuelsson
Medverkande körer: Bella Voce, Carolinae Damkör, Damkören vid Musikhögskolan i Malmö, Helsingborgs Vokalensemble, Korallerna och Koritsia.

 

Allt om körfestivalen här

Bilden överst: från galakonsert vid Lund Choral Festival 2012


Lund Choral Festival arrangeras av Musik i Syd med stöd av Lunds kommun. Musik i Syd är en musikinstitution i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till skapande och levande musikupplevelser.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.