Arnold Schönberg, 1874–1951.

För första gången någonsin framförs Arnold Schönbergs verk Pierrot Lunaire (Pierrot i månsken) av en hel symfoniorkester.

Det 40 minuter långa verket är en melodram från 1912. Vid uruppförandet i Berlin, oktober 1912, var Albertine Zehme solist. Nu är det Sofia Jernberg som är solist. Berättaren i  Pierrot Lunaire görs oftast av en sopran, som använder s k sprechgesang.

Detta sker vid säsongsöppningen i Helsingborgs konserthus den 6 september. Orkestreringen av Schönbergs verk har gjorts av Faraj Karaev. Orkestern är Helsingborgs Symfoniorkester och dirigenten är Stefan Solyom.

 

Starka musikaliska berättelser

– Pierrot Lunaire är ett av 1900-talets viktigaste verk som öppnade den klassiska musiken mot en ny, modern era. De tematiska trådarna i sångerna som spänner över ämnen som kärlek, religion, hädelse och återkomst passar väldigt bra med hur vi vill jobba. Vårt fokus ligger på starka, musikaliska berättelser, säger konserthuschefen Fredrik Österling.

I samma konsert presenteras också  årets hustonsättare i Helsingborg, Emmy Lindström. Hennes stycke Moondrunk inleder konserten. Antonin Dvořáks I naturen, Othello och Karnevalouvertyr avslutar.

 

Bilden överst: Foto, Sophie Håkansson

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.