Festivaltemat ”Debussy from all sides” är visserligen på engelska för en festival som arrangeras i Skåne och syftar, som de flesta nog förstår, på den franske tonsättaren Claude Debussy (som dog för exakt  100 år sedan).

Men den musik som kommer att framföras är en generös blandning av ny musik – inklusive två uruppföranden – och av tonsättarherrar som just Claude Debussy, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Joseph Haydn, Maurice Ravel och några till.

Allt detta händer på fyra festivaldagar, 18 – 22 september.

En nu levande kvinnlig tonsättare sticker ut fint i denna samling: Betsy Jolas, Frankrike. Född 1926 och hon tänker komma till Malmö. ”Gamla damer som kan gå och stå, vara klara i knoppen och – som jag – också komponera” konstaterar hon. Hon kommer bland annat med sitt nya verk Quatuor VII avec trompette – Afterthoughts med festivalens konstnärlige ledare Håkan Hardenberger som solist.

Det andra uruppförandet är Nocturne av Mark-Anthony Turnage; framförs av Håkan Hardenberger och Musica Vitae.

Malmö Chamber Music samlar ett imponerande stjärnuppbåd av lysande musiker och orkestrar. T ex kommer även Academy of St Martin in the Fields från London (den kammarorkester som 1958 startades av Sir Neville Marriner). Konsertprogram med Bernd Alois Zimmermann, Joseph Haydn, Claude Debussy och Wolfgang Amadeus Mozart.

Samt alla dessa musiker och ensembler:

Mats Bergström, gitarr;
Lise Berthaud, violin;
Andreas Brantelid, cello;
Johan Bridger, slagverk;
Malin Broman, violin;
Mathilde Calderini, flöjt;
Copenhagen Saxophone Quartet;
Simon  Crawford-Phillips, piano;
Xavier de Maistre, harpa;
Lennart Gruvstedt, slagverk;
Håkan Hardenberger, trumpet/dirigent;
Tomo Keller, violin;
Kungsbacka Piano Trio;
Roger Muraro, piano;;
Patrick Raab, slagverk;
Quatuor Modigliani;
Sebastian Stevensson, fagott;
Jesper Svedberg, cello;
Göran Söllscher, gitarr;
Johnny Teyssier, klarinett ;
Emmanuel Tjeknavorian, violin;
studenter från Musikhögskolan i Malmö.

All info på festivalens webbplats

I bildkollaget överst, fr v: Mathilde Calderini, Kungsbacka Piano Trio, Xavier de Maistre.
Undre raden fr v: Copenhagen Saxophone Quartet, Lise Berthaud, Quatuor Modigliani.


Malmö Chamber Music arrangeras av Musik i Syd i samarbete med Malmö Live Konserthus, Kammarmusikklubben Krinolin, Salomon Smith Kammarmusikförening, Musikhögskolan i Malmö, Svenska kyrkan i Malmö Sankt Petri församling och Sveriges Radio.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.