Festivalledare Pöntinen. Foto Simon Larsson

Kammarmusikfestivalen i Båstad – som hållits sedan 1992 – kommer med 2018 års upplaga även med ny konstnärlig ledare: konsertpianisten Roland Pöntinen.

Under de två föregående konstnärliga ledarna, Helen Jahren och Karin Dormbusch, visade just denna festival att man hade mycket i huvudet och på fötterna när det gällde att presentera nytt musikaliskt material. Kunskap och kontakter såg till att det alltid fanns något oförutsägbart och spännande i festivalprogrammet

 

Tema: jubilarer

När festivalprogrammet för 2018 nu har släppts, kan man konstatera att Båstadveckan efter midsommar har blivit som vilken svensk kammarmusikfestival som helst: en del ihågkomna jubilarer och möjligen något nutida.

Jubilarerna heter i år Birgit Nilsson, Ingmar Bergman (med sin klassiska fråga, Varifrån kommer musiken?) och Claude Debussy; 1918 är det gemensamma märkesåret. För att få till den samtida twisten väljer man tonsättaren Andrea Tarrodi. Inget fel i någotdera, men intrycket av repertoaren i årets Båstadfestival blir att allt ändå känns ganska traditionellt.

 

Kring årets medverkande artister råder riktig stjärnglans. Det är ett pärlband av framstående sångare och musiker. Bland andra:

Erika Sunnegårdh, sopran
Michael Weinius, tenor
Barbara Hendricks, sopran
Ulf Wallin, violin
Roland Pöntinen, piano
Love Derwinger, piano
Rigmor Gustafsson kvartett
Dahlkvistkvartetten
Albion Quartet

Apelrydsladan i Båstad är huvudscen och de populära frukostkonserterna i Norrvikens Trädgårdar och på Birgit Nilsson Museum är självklara i programmet.

 

Mer info om festivalen

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.