2018 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas Barbara Hannigan, kanadensisk sopran och dirigent.

Hon får utmärkelsen för

”en extraordinär och nyskapande artist med ett dynamiskt och intensivt förhållningssätt till den musik hon framför”.

Prissumman uppgår till 400,000 kronor.

 

Stort intresse för det nyskrivna

Barbara Hannigan delar sin tid mellan att sjunga på världens främsta scener och att dirigera ledande orkestrar. Berliner Philharmoniker, Göteborgs symfoniker, Toronto Symphony och Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia är några av de orkestrar som hon har ett nära samarbete med.

Som sångerska har hon arbetat med dirigenter som Simon Rattle, Kent Nagano, Esa-Pekka Salonen, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin, Kirill Petrenko med flera.

Hennes stora intresse för den nyskrivna musiken har lett till omfattande samarbeten med flera tonsättare som bland annat Boulez, Dutilleux, Ligeti, Stockhausen, Sciarrino, Barry, Dusapin and Abrahamsen.

Hennes inspelningar har tilldelats priser från Gramophone, Edison, America’s Grammy Awards, Victoires de la Musique och Royal Philharmonic Society. 2017 släppte hon sin första cd som sångerska och dirigent, kallad Crazy Girl Crazy, tillsammans med det holländska orkesterkollektivet LUDWIG.

Barbara Hannigan har tilldelats Order of Canada, Kanadas näst högsta utmärkelse.

 

1,6 miljoner kronor

Rolf Schock-priserna är för sina fyra ämnesområden på sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Pristagare utsesi logik och filosofi och en i matematik, i en av de visuella konsterna och  en pristagare i en av de musikaliska konsterna.

Årets prisutdelning kommer att ske på Konstakademien under en ceremoni i Stockholm den 15 oktober 2018.

 

Rolf Schockpristagare 2018: Saharon Shelah (Logik och filosofi), Ronald Coifman (Matematik), Andrea Branzi (De visuella konsterna), Barbara Hannigan (De musikaliska konsterna). Foto: Yael Shelah, Yale University, Francesco Brigida och Elmer-de-Haas.

Rolf Schock
som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Vetenskapsakademien ska utse en pristagare i logik och filosofi och en i matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna ska utse en pristagare i en av de visuella konsterna och att Kungl. Musikaliska akademien ska utse en pristagare i en av de musikaliska konsterna.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation och från och med i år kommer priset att delas ut varje år.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.