Sedan några dagar är det signat och klart: den amerikanska dirigenten (och violinisten) Marin Alsop blir den första kvinnliga chefdirigenten för ORF Vienna Radio Symphony Orchestra från och med september 2019.

Hon kommer då att efterträda Cornelius Meister, som varit chefdirigent sedan 2010.

Wiens radiosymfoniorkester har tidigare klarat sig med manliga dirigenter, alltsedan starten 1969, då den nuvarande orkestern växte fram ur den dåvarande radioorkestern i Österrike.

Orkestern har haft chefdirigenter vid namn som Milan Horvat, Leif Segerstam, Lothar Zagrosek, Pinchas Steinberg, Dennis Russell Davies, Bertrand de Billy; samt den nuvarande dirigenten Cornelius Meister.

 

Portalfigur

Marin Alsop (f. 1956) har länge varit en förgrundsgestalt och föredöme, inte minst för de kvinnliga dirigenterna runt om i världen.

Allt började 1989 när hon som första kvinna vann Koussevitzky Conducting Prize vid Tanglewood Music Center. Hon har även utmärkt sig genom att bli den första kvinnliga dirigenten att dirigera Last Night of the Proms i september 2013. Hon återkom en andra gång 2015.

Alsop har bl a studerat dirigering för Leonard Bernstein och har en bachelor- och masterexamen i violin från Julliard School of Music i New York (där hon 2017 utnämndes till hedersdoktor).

För närvarande är Marin Alsop chefdirigent för Baltimore Symphony Orchestra (sedan 2007), liksom för São Paulo Symphony Orchestra. Hon är just nu även Artist in Residence vid Southbank Centre i London.

Till Marin Alsops webbplats

 

Foto: Grant Leighton

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.