Vi har skrivit det förr – Anders Wall och hans stiftelse är helt unika i sitt engagemang för det svenska musiklivet i allmänhet, och opera i synnerhet. Miljoner och åter miljoner har genom åren strömmat ut från den Wallska stiftelsen till behjärtansvärda sammanhang och begåvade sångare och musiker.

 

Som en spinoff finns numer ett stipendium tillägnat mecenaten Anders Wall. I samband med hans 85-årsdag år 2016 genomfördes ett upprop för att i samarbete med Kungliga Operan hedra denne operamecenat med ett årligt stipendium – Kungliga Operans Anders Wall-stipendium – i syfte att ge yngre, internationella eller svenska, operasångare ett verksamt stöd i början av sin karriär.

Tanken är, att förutom att ge unga sångare möjlighet att skaffa sig värdefull erfarenhet från ett internationellt välkänt operahus, också skapa en relation mellan morgondagens operastjärnor och Sveriges nationalopera.

 

Lyrisk-dramatisk sopran med exceptionell röstklang

Den första upplagan av Kungliga Operans Anders Wall-stipendium på 200,000 kr tilldelas den unga sopranen Cornelia Beskow som kommer att göra rollen som Sieglinde i Operans uppsättning av Richard Wagners Valkyrian med nypremiär torsdag den 18 maj.  I andra ledande roller finns Nina Stemme som Brünnhilde, Michael Weinius som Siegmund och John Lundgren i rollen som Wotan.)

Cornelia Beskow är en lyrisk-dramatisk sopran; tog solistexamen från Operaakademiet i Köpenhamn i juni 2012. Som examen gjorde hon Donna Elvira i Don Giovanni och Tatjana i Eugen Onegin, och i december samma år debuterade hon på Det Kongelige Teater som Hanräven i Janáčeks Den listiga lilla Räven. Hösten 2015 debuterade Cornelia på Kungliga Operan i Stockholm som Donna Elvira i Don Giovanni.
1996–2002 gick hon Adolf Fredriks Musikklasser …


Så går valet av stipendiat till:

Efter ett nomineringsförfarande väljs stipendiaten ut genom provsjungning på Operan och får utöver ett stipendium på 200.000 kronor även en framträdande roll inom sitt röstfack i en av Operans produktioner. En donation från Anders Walls Stiftelse täcker Operans kostnader för rollbesättning, provsjungning, stipendieutdelning och stipendiatens uppehälle i förekommande fall.

 

På bilden, fr v: operachefen Birgitta Svendén, stipendiaten Cornelia Beskow, mecenaten Anders Wall.

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.