Nu finns Musethica i Sverige. Musethica är ett internationellt koncept (f n i sju länder) som vill ge unga musiker möjlighet att ge konserter som en integrerad del av sin utbildning.

Konserterna erbjuds utan kostnad och kommer att äga rum i skolor, särskolor, sjukhus, asylboenden, fängelser, äldreboenden och liknande institutioner.

Idén med Musethica är att inte göra skillnad på olika sorters publik, utan erbjuda samma professionella repertoar på alla ställen. Musiken ska tala för sig själv.

Efter konserterna ges det utrymme för samtal, diskussion och frågor.

Projektet Musethica kommer även att samverka med en forskargrupp på Karolinska Institutet, som ska följa arbetet och studera bakomliggande hälsofrämjande effekter av att lyssna till levande musik.

Start i januari 2017

Musethica Sverige har nu fått stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse för en projektperiod på 17 månader – med minst 100 konserter!  Man ska genomföra fem Musethica-veckor, en internationell kammarmusikfestival och samarbeta med kammarmusikfestivaler i Sverige. Ett exempel är Gotland Chamber Music Festival, som nu gör det tillsammans med Musethica för tredje året i rad.

 

11 konserter ges den 25-29 januari 2017 i Stockholm; på asylboende, på grundskolor och särskolor, på gruppboenden för funktionshindrade, på en psykiatrisk avdelning på St: Görans sjukhus samt för EU-migranter inom Stadsmissionens verksamhet ”Crossroads”.

En offentlig konsert i Nathan Milsteinsalen på Kungl Musikhögskolan avslutar den första Musicethica-veckan,  lördag den 28 januari kl. 16.00.

Då medverkar musikerna Filip Graden, cello (student vid Kungl Musikhögskolan/Edsbergs slott), Kern Westerberg, violin (student vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, Köpenhamn) samt Avri Levitan, viola (bilden; internationellt verksam altvolinist som är studenternas mentor under veckan. Han är även Musethicas grundare och konstnärliga ledare internationellt).

 

 

Läs mer om Musethica här

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.