Det stramas åt på åtskilliga fronter inom kulturområdet, som bekant. Kulturrådet har meddelat vilka regionala kulturverksamheter som får bidrag. Inga utsvävningar, snarare neddragningar. Detta i ett av världens rikaste länder.

Sammanlagt 22,2 miljoner kronor har fördelats för utveckling av regionala kulturverksamheter.

Kärvt ekonomiskt

 – I nuvarande kärva ekonomiska läge för regionerna kändes det angeläget att säkerställa de regionala verksamheternas grundfinansiering snarare än att starta nya projekt. Vi valde att förstärka grundbidragen och prioritera pågående utvecklingsprojekt, säger Veronica Lamppa Lönnbro, enhetschef regioner och kommuner på Kulturrådet.

Huvuddelen, 50 av 53 projekt, är tvååriga eller treåriga projekt som ansökt om fortsatt finansiering.

Så här ser det ut på musikområdet

Folkoperan får 700,000 kr för sin satsning på projektet Folkoperan Talang.
Musik i Syd får 155,000 kr för Festivalutveckling i Sagobygd.
Norrbottensmusiken, 800,000 kr för Återväxt och tillväxt för blåsmusiken.
Norrbottensmusiken, 450,000 kr för Körcentrum NORD.
Norrlandsoperan, 481,000 kr för projektet Maxat.
Region Blekinge, Utveckla blåsmusiken i Blekinge får 500,000 kr.
Uppsala Internationella Gitarrfestival, får 450,000 kr för Skapa Musik Tillsammans: skolturné, musikläger och konsertturné i region Uppsala.
Uppsala Konsert & Kongress AB, 500,000 kr till Otherworldly – en festival för nyskapande elektronisk musik och digital konst.
Östgötamusiken/Scenkonst Öst AB får 500,000 kr till Nationellt Blåsmusikcentrum.

Kulturrådets kommentar

Huvuddelen, 50 av 53 projekt, är tvååriga eller treåriga projekt som ansökt om fortsatt finansiering. Endast tre av projekten är alltså nystartade i år. Från och med 2024 räknas inte anslaget för det statliga bidraget till regional kulturverksamhet upp med pris- och löneomräkningen som gjorts tidigare. Det kompenserades till viss del i budgeten.

Samtidigt drogs hela anslaget ner med en procent. När verksamhetsbidragen fördelades inom kultursamverkansmodellen i januari 2024 prioriterade Kulturrådets styrelse ändå att göra en generell förstärkning på 0,9 procent till regionerna. Detta har inneburit att Kulturrådet i år har något mindre medel att fördela till de regionala utvecklingsbidragen.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.