Johann Sebastian Bach föddes den 21 mars 1685, en tisdag, i Eisenach, Tyskland. Eller var det den 31 mars? Man kan emellanåt se båda datumen sida vid sida i biografier och uppslagsverk. Så vilket datum är Bachs riktiga födelsedag? Enkla svaret är: båda.

Johann Sebastian Bachs födelse registrerades först med den julianska kalendern, men vid tiden för Bachs död 1750 hade större delen av Europa börjat använda den gregorianska kalendern. Först antagen av Julius Caesar 45 f. Kr. för att användas i hela det stora romerska riket; men den julianska kalendern hade räknat fel på årets längd… med cirka 10 till 11 dagar!

Hoppet från juliansk till gregoriansk kalender

Den största delen av Tyskland bytte till den gregorianska kalendern i början av 1700-talet, men Bachs hemstad Eisenach använde fortfarande den julianska kalendern när Bach dog. När den gregorianska kalendern blev standard i större delen av Europa i mitten av 1700-talet, hoppade Bachs födelsedag från 21 mars till 31 mars.

Vissa insisterar på att den 21 mars är hans riktiga födelsedag, medan andra hävdar att den 31 mars är lika korrekt. Ett grundtips kan vara att fira med Bachs musik i tio dagar, från den 21 till och med den 31 mars. Och två födelsedagar måste vara bättre än en …

Den riktiga bilden?

Redan 2008 byggde forskare och experter om Johann Sebastian Bachs ansikte digitalt. Med hjälp av tonsättarens skalle samt datormodellering har de kommit fram till en bild av en kraftigt byggd man med tätt klippt grått hår.

Är detta månne den sanna bilden? På bilden överst tillsammans med den näst mest kända målningen gjord av barockkompositören, ett porträtt från 1748 (två år före J S Bachs död) av Elias Gottlob Haussmann.

Projektet med modelleringen beställdes av Bachhaus Eisenach och leddes av den skotska rättsantropologen Caroline Wilkinson från Center for Forensic and Medical Art i Dundee.

I datormodelleringen visas en Bach med sitt prydligt beskurna gråa hår, uttrycksfulla ögonbryn, väl rundade kinder och mörka ögon.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.