En sopran, en hovsångerska. Nu får hon 2024 års Jussi Björling-stipendium på 125,000 kronor – Malin Byström.

Lyriska sopranen Malin Byström har gjort en enastående karriär på opera- och konsertscener runt om i världen. Flera gästspel på Metropolitan Opera i New York liksom på Royal Opera House Covent Garden i London, San Francisco Opera och Kungliga Operan i Stockholm. Hon har sjungit med ledande sångare som Plácido Domingo och med dirigenter som Antonio Pappano, Daniele Gatti och Herbert Blomstedt. Under 2024 sjunger hon bland annat rollen som Elsa i Lohengrin på Wiener Staatsoper och Minnie i La fanciulla del west på Bayerische Staatsoper i München.

Sprungen ur en musikerfamilj

Malin Byström (f. 1973) växte upp i en musikerfamilj i Helsingborg. Pappan var flöjtist i symfoniorkestern och mamman organist och körledare i staden. Malin spelade piano och sjöng i kör, förstås.

Malin Byström är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Hon debuterade 2002 vid Royal Opera House i London som Amalia i Verdis opera I masnadieri. Hon hann sjunga vid statsoperan i München, festspelen i Salzburg och festivalen i Aix-en-Provence innan hon 2007 gjorde sin svenska operadebut som Marguerite i Gounods Faust vid GöteborgsOperan. 2008 mottog hon Birgit Nilsson-stipendiet vid en ceremoni på Kungliga Operan på Nilssons 90-årsdag. 2018 utsågs hon till hovsångerska.

Jussi Björling-stipendiet överlämnas vid en galakonsert till Jussi Björlings ära på Confidencen den 19 maj, där Malin Byström framträder tillsammans med flera sångare ur den svenska operaeliten.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.