Konserttid per orkestermusiker (Kt/Om) är ett begrepp som inte använts tidigare – förrän nu. Det utgår från orkesterns totala speltid under säsongen 2023–24 dividerat med ensemblens antal anställda musiker.

Kt/Om-faktorn är ett ganska grovt värde, det medges. Men det intressanta är att de mindre orkestrarna (kammarorkestrar oh sinfoniettor) har ett så imponerande konsertutbud. Så var det inte för 5–10 år sedan. Den innevarande säsongen ger flera av de mindre orkestrarna runt om i landet anmärkningsvärt många konserter. I förhållande till sin numerär blir därför deras Kt/Om-faktor hög.

Musica Vitae vs. Norrköpings Symfoniorkester

Mest anmärkningsvärt är det höga talet för Musica Vitae (Kt/Om 143,6). Med sina 15 musiker och totala speltid på 2,019 minuter är de i nivå med den konserttid Norrköpings Symfoniorkester (99 musiker och 2,057 min speltid) presterar under säsongen (Kt/Om 20,8).

Noterbart är också att de halvtidsanställda musikerna i Blåsarsymfonikerna har en konserttid per orkestermusiker som överträffar både den för Malmö Symfoniorkester och Norrköpings Symfoniorkester.

De båda huvudstadsorkestrarna – Kungliga Filharmonikerna och Sveriges Radios Symfoniorkester – hamnar strax under mitten i den här jämförelsen.

Klicka för att se grafen större.
Inget löneförhandlingsunderlag

Kt/Om-faktorn ska absolut inte ses som något slags underlag för orkestermusikers löneförhandlingar. Det enda den säger är att musiker i mindre orkestrar får betydligt mer spel- och konserttid än orkestermedlemmar i de större symfoniorkestrarna.

Uträkningarna är gjorda efter den nationella repertoargenomgång iMusiken genomfört av säsongen 2023–24 enligt de säsongsprogram 17 orkestrar ursprungligen publicerat. Uppgifterna baseras på orkester- och egna kammarkonserter på respektive hemmascen, där repertoaren har specificerats.
Beträffande två operaorkestrar, Norrlandsoperans Symfoniorkester och Wermland Opera orkester, ingår deras orkesterkonserter, inte speltid för operaföreställningar.

Mer om 17 orkestrars repertoar här ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.