Anders J. Dahlin (f. 1975) från Leksand är en internationell storhet inom det ovanliga röstfacket haut-contre (fransk hög tenor). Jussi Björling-stipendiat 2014, förvisso, men det är bland de bästa internationella ensemblerna han gjort sig ett aktat namn. Han har hyllats för en rad huvudroller inom barockopera och samarbetat med framstående dirigenter som John Eliot GardinerChristophe RoussetMarc MinkowskiWilliam Christie och Emmanuelle Haïm.

Sitt svenska genombrott gjorde Anders J. Dahlin i titelrollen i Zoroastre av Jean-Philippe Rameau på Drottningholmsteatern 2005-2006.

L’excellent tenor

– L’excellent ténor suédois, utbrast franska tidningen Le Monde.
– Så snyggt att till och med Purcell borde ha blivit nöjd, skriver Aftonbladet i en recension. 

GöteborgsOperan har hittat rätt med ännu en svensk sångare i sin serie Grandi voci.
Tisdagen den 23 januari intar Anders J. Dahlin stora scenen för att framföra musik från tidig fransk barock; exempelvis Jean-Philippe RameauJean-Baptiste Lully och André Campra.

Konserten blir också en hyllning till Pierre Jélyotte (1713–1797), som var sin tids stora stjärna, haut-contre-idol och den som gestaltade Platée av Rameau vid operans urpremiär i Versailles år 1745. 

Tillsammans med barockmusiker

Detta gör han tillsammans med den internationellt eftertraktade lutenisten Jonas Nordberg, samt Christian Berg, cello, Fredrik From och Hannah Tibell, barockviolin – två musiker som även hörs i barockensemblen Göteborg Baroque – och Rut Pergament, cembalo.

Senare i vår (mars–april 2024) kommer Anders J. Dahlin att göra titelrollen i Rameaus opera Platée under ledning av dirigenten Paul Agnew från Storbritannien och med regi av Andreas Kriegenburg från Tyskland.


Bilden överst: Klockar Mattias Nääs, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.