Ett av Kungl Musikaliska Akademiens finaste priser – Tonsättarpriset 2023 – går till tonsättaren Daniel Börtz (f. 1943). Detta sker i samband med akademiens årliga högtidssammankomst den 27 november.

Daniel Börtz får priset ”för en enastående tonsättargärning med ett unikt tonspråk som bjuder in till såväl stora känslor som existentiella frågor, alltid uppkopplad mot sin samtid. I Sinfonior och solokonserter, i kammarmusik och vokala verk och genom de banbrytande operorna kombinerar Börtz modernism och tradition i en klingande värld av uttryck och skönhet.”

Daniel Börtz har bl a varit elev till Hilding Rosenberg, Karl-Birger Blomdahl och Ingvar Lidholm. Börtz har komponerat åtskilliga operor (t ex Backanterna, Marie Antoinette, Maria Stuart, Medea m fl) och en lång rad orkesterverk, nyligen den stora Sinfonia 13 för mezzosopran, countertenor, baryton, två recitatörer och orkester (2019). Den 22 november uruppförs hans Sinfonia 15, tillägnad musikerna i Kungliga Filharmonikerna.


Kungl. Musikaliska Akademiens Tonsättarpris instiftades 2017. Priset är på 100,000 kronor och delas ut vartannat år för en betydande tonsättargärning.

Tidigare pristagare är Georg Riedel (2021), Sven-David Sandström (2019), Lars-Gunnar Bodin (2017).


Foto: Roy CoxLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.