Hon vann silvermedaljen i 2022 års prestigefyllda Van Cliburn International Piano Competition. Nu lägger hon världen för sina fötter, som det heter.

Anna Geniushene (född 1991) tog examen från Moskvas Tjajkovskij-konservatorium 2015, där hon studerade med professor Elena Kuznetsova, och avslutade med en masterexamen 2018 samt med en avancerad examen från Royal Academy of Music i London under ledning av professor emeritus Christopher Elton. Hon bor för närvarande i Litauen med sin man och parets två söner.

Hon är också en entusiastisk lärare och undervisar i mästarklasser och deltar som jurymedlem vid pianotävlingar.Hon var biträdande professor vid Moskvas konservatorium fram till 2022.

Ffg i Sverige

Nu gästar Anna Geniushene Sverige för första gången och ger bland annat en pianokonsert på Konstakademien, Stockholm, i konsertserien PianoVisions, söndagen den 19 november.

– Ett klingande kraftverk av ren virtuositet i kombination med musikalisk personlighet, har det sagts om hennes framföranden.

Programmet:
Muzio Clementi: Sonat, opus 1 nr 1 i Ess-dur
Pjotr Tjajkovskij : Två stycken, opus 1, ”Impromptu” och ”Scherzo a La Russe”
Mieczyslaw Weinberg: Wiegenlied,opus 1
Frederik Chopin: Rond,o opus 1
Sergej Prokofiev: Sonat nr 5, opus 135
Valentin Silvestrov Ur Bagateller
Sergej Prokofiev: Sonat nr 4, opus 29

Masterclass på KMH

Anna Geniushene ger den 20 november på KMH en masterclass: hon presenterar för pianostudenter hur man spelar musik av Mozart och Chopin m.fl. Medverkande studenter är Isabel Koch, David Sundberg, Miriam Jablonska och Nora Muthspiel.

Masterclasserien på KMH är en kombination av undervisning och konsert. Här kan publiken se hur det går till när en pianostudent utformar sin tolkning av ett stycke med hjälp av en internationell pedagog på högsta nivå. Tack vare mikrofonförstärkning av lärarens röst, och noter som projiceras i storbildsformat, blir det enkelt för alla i salen att följa med i den “musikaliska verkstaden”.

Det händer i Kungasalen kl 10.00–13.00 den 20 november. Ingen biljett behövs.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.