Trots intensiv debatt denna sensommar om kulturpolitiken blev det inte lika stor uppmärksamhet kring 2023 års nationella manifestation Tre tysta minuter – #tretystaminuter – som när den första gången genomfördes den 1 september 1988.

Men på hundratals scener runt om i Sverige märktes den, tystnaden mellan kl 20:15–20:18. De flesta på teatrar. Hur många musikscener som tystnade mitt i en konsert är oklart. Syftet med Tre tysta minuter var att påverka/uppmärksamma politiker att verka för bättre ekonomiska och strukturella villkor för kulturen.

Få politikerna att lyssna

Syftet med manifestationen, som undertecknats av bland andra konstnärliga ledare och teaterchefer för Dramaten, Riksteatern, Länsteatrarna och Stockholm, Malmö och Uppsala stadsteater, var att påverka politiker att verka för bättre ekonomiska och strukturella villkor för kulturen.

Initiativtagaren till Tre tysta minuter, dramatikern Isabel Cruz Liljegren, sade så här inför fredagens manifestation:

– Vi hoppas att regeringen ska ta det här på allvar. Vi behöver stärka kulturens resurser för att kunna uppnå de kulturpolitiska målen. Ett fritt kulturliv är avgörande för både demokratin och för yttrandefriheten och vårt öppna samhälle.

Har kulturområdet återhämtat sig efter pandemin?

I sin uppdatering av dagen och uppropet, som skrivits under av ca 3,600 personer, rapporterar hon bland annat:

– Kulturministern möter vårt upprop med att hänvisa till rapporter om att kulturen återhämtat sig bra efter pandemin men i samma rapporter går det också att läsa att pandemin tydliggjort de grundläggande strukturella problem som finns inom kultursektorn och att det ser olika ut med återhämtningen på olika områden. Det står också i den senaste rapporten från Myndigheten för Kulturanalys (publicerad 23.08.31) att det har varit svårt att få uppdaterad statistik för att kunna fastställa ”precisa kvantitativa data”, att krisstöden, som dragits in av sittande regering, varit betydelsefulla och att det återstår att se om den återhämtning som nämns är bestående.

– Den enorma uppslutningen bakom manifestationen visar att vi nått en punkt där vi som arbetar inom kulturen bedömer att det finns en allvarlig risk att konstens bredd och frihet går förlorad. Det är bra om det går bra för de stora aktörerna men generellt sett genom kulturhistorien har de små fria aktörerna bidragit med spjutspets i konstens utveckling.

– Jag ser positivt på att vi har en kulturminister som håller med om att kulturen har en viktig roll i människors liv, speciellt i en orolig omvärld. Nu behöver politiken också visa på konkreta insatser för att bevara och stärka kultursektorn. Jag hoppas att Tre tysta minuter kan leda till en dialog med beslutsfattarna. Vi som arbetar med kultur bidrar gärna med tankar om hur vi tror att man bäst kan skapa förutsättningar för ett rikt kulturliv som är relevant för många.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.