Vartannat år är det musikskaparna som får Nordiska rådets musikpris. Förra året, 2022, belönades tonsättaren Karin Rehnqvist med det prestigefulla priset för sitt verk Silent Earth för blandad kör och symfoniorkester.

Prisstatyetten Nordlys.

2023 är det musikutövarna som ska premieras. 13 artister, grupper och ensembler är nominerade. De representerar ett brett spektrum av genrer från klassisk musik, jazz och folkmusik till samtida konstmusik och experimenterande rock och pop. Vinnaren presenteras den 31 oktober i Oslo i samband med Nordiska rådets session.

Bland årets nomineringar finns allt från komponister och låtskrivare, solister, folkmusiker och musikgrupper samt en kantelespelare, en pianist och en orkester. 

Från Sverige nomineras ensemblen Norrbotten Neo och musikern/kompositören m m Johan Lindström. Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets musikpris som har nominerat artisterna; Fredrik Österling och Sarah Riedel från Sverige.

Vinnaren får stor ära och 300,000 DKK, drygt 460,000 SEK.

Om Norrbotten Neo

För publiken kan mötet med den samtida konstmusiken vara en hisnande vacker och omvälvande upplevelse. En sådan upplevelse förutsätter dock musiker som ägnat sitt liv åt att uttolka myllret av moderna traditioner och slipat sin förmåga till att ladda toner, rytmer och klanger med intentioner och riktning, så musiken blir till en örats teater med ständigt skiftande färger och känslolägen.

Det fordras musiker med bländande teknik, förmåga att gå från det mest subtila till det mest brutala sound med samma övertygelse och med en närmast absolut känsla för vår tids många musikaliska stilriktningar. Det ovanstående kan låta som en utopi, men i Norrbotten Neo finns just sådana musiker. Sedan starten 2007 har musikerna etablerat sig som en av norra Europas främsta ensembler för samtida konstmusik. Med Norrbotten som bas har de presenterat en imponerande mängd nyskriven musik på allra högsta konstnärliga nivå. Neo har under åren haft många nära samarbeten med tonsättare från när och fjärran, såväl i kammarmusikalisk form som i musikdramatisk och på CD (med flera digitala format).

Om Johan Lindström

Johan Lindström har beskrivits som en musikalisk magiker, med en bred konstnärlig verksamhet som musiker, kompositör, arrangör och producent. En personlig musikant som mycket tydligt sätter sin prägel på de sammanhang han verkar i. På ett unikt sätt kombinerar han influenser från vitt skilda håll och skapar en dynamisk och musikalisk helhet i framkant.

Han är en av Sveriges mest eftersökta musiker och producenter, känd från bland annat mångfaldigt prisbelönade Tonbruket och samarbeten med bland andra Rebecka Törnqvist, Elvis Costello, Ane Brun, Norrbotten Big Band, Arméns musikkår, Nils Petter Molvær, Freddie Wadling, Totta Näslund och Anna Ternheim.

Övriga nominerade

Danmark
Anja Jacobsen 
Peter Uhrbrand

Finland
Maija Kauhanen
Petri Kumela

Färöarna
Teitur

Grönland
SIGU 

Island
Elfa Rún Kristinsdóttir
Sigur Rós

Norge
Berit Opheim 
Håvard Gimse

Åland
Whatclub


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.