Svensk deltagare i prestigefylld finsk dirigenttävling

När åttonde upplagan av International Jorma Panula Conducting Competition ska avgöras deltar en svensk dirigent, Niklas Tamm (född 1985). Det är första gången på mer än ett decennium som en svensk finns med i denna tävling, som äger rum den 16–19 november i Vasa, Finland.

Tävlingen som avgörs vart tredje år instiftades 1999 av den finske dirigenten och pedagogen Jorma Panula, som brukar anses ligga bakom det finska dirigentundret; med bland annat studenter som Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Osmo Vänskä, Susanna Mälkki m.fl.

Bland tidigare vinnare återfinns bland annat en finsk dirigent, Eva Ollikainen (bl a chefsdirigent Nordiska Kammarorkestern 2018–2021), som vann första pris 2003.

Ingen svensk dirigent har någonsin erövrat ett pris i Jorma Panula-tävlingen.

154 dirigenter sökte

154 dirigenter under 40 år sökte till tävlingen. 20 av dessa är utvalda att tävla om ett förstapris på 11,000 euro. Deltagarna dirigerar Vasa Stadsorkester och Jyväskylä Sinfonia. I finalen får de också möjlighet att arbeta med den världsberömda sångerskan Camilla Nylund i Richard Strauss Vier letzte Lider.

I tävlingsjurryn som leds av Panula själv återfinns flera berömda dirigenter och dirigentpedagoger.

Finalkonserten

sänds online den 19 november kl 19.00, där de fyra finalisterna dirigerar.
Kan ses här

KMH och University of Michigan

Niklas Tamm har studerat dirigering vid Kungliga Musikhögskolan för Glenn Mossop och B Tommy Andersson. 2015-17 var han också student i Kenneth Kieslers dirigentklass vid University of Michigan.

Tamm har samarbetat med många av sin generations unga tonsättare och uruppfört musik av bland annat Jacob Mühlrad, Alfred Jimenez och Mayumi Kimura Meguro. Han är även grundare och konstnärlig ledare för festivalen Opera på Österbybruk.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.