För tre år sedan skrev iMusiken om en ny stjärna på dirigenthimlen. Det handlade om norska Tabita Berglund (född 1989).

Nu visar det sig nu Tabita Berglund etablerar sig snabbt som en av de mest spännande, begåvade unga dirigenterna. Hon utnämndes nyligen till förste chefsdirigent för Kristiansands Symfoniorkester, från 2021/2022.

2018 deltog hon i Talent Norway-tävlingen och tidigare samma år fick hon Neeme Järvi-priset av Gstaad Conducting Academy.

Orkestrarna står på rad

Det senaste året har hon haft engagemang med nordisk debut för orkestrar som Oslo Filharmoniske Orkester, Bergens Filharmoniska Orkester, Radion sinfoniaorkesteri (finska radions orkester), Kungliga Filharmonikerna, Trondheims Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Arctic Philharmonic och orkestern för Den Norske Opera & Ballett.

Dessutom för Royal Scottish National Orchestra, Orquesta Ciudad de Granada och Orquestra Simfònica de Barcelona, bland andra.

Säsongen 2021/22 återvänder hon till Radion sinfoniaorkesteri Royal Scottish National Orchestra, Hallé och Orquestra Simfònica de Barcelona. Och så debut med Orchestre National de Lille och österrikisk debut med Tonkünstler-Orchester Niederösterreich.

Fler debuter under säsongen: i december 2021 för den norska nationalbaletten, Tampere Filharmonia Tapiola Sinfonietta och Helsingborgs Symfoniorkester, liksom för Luzerner Sinfonieorchester, Orquesta Sinfónica de Tenerife samt vid Istanbul Music Festival (Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra). Tabita Berglund dirigerar också Norwegian National Youth Orchestra sommaren 2022.

Jo, här går det undan!


Till Tabita Berglunds webbplats

Foto: Nikolaj LundLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.