Alla, inklusive tonsättare, har en viktig roll att spela, inte minst i kampen mot klimatförändringarna. Det tror den brittiske kompositören Colin Riley som specialskrivit en ny symfoni för Helsingborgs Symfoniorkester, verket Earth Voices, läser vi ett pressmeddelande från konserthuset.

När Londonbon Colin Riley fick höra talas om Helsingborgs Symfoniorkesters miljöarbete blev han eld och lågor. Den sedan många år klimatmedvetne kompositören insåg direkt att han ville vara med på tåget.

– Jag fick en inbjudan och eftersom jag sedan länge undviker att resa med flyg, bokade jag en tågbiljett från London till Helsingborg.

Resan som gick genom fem olika länder blev en ögonöppnare.

– Jag såg landskapet förändras utanför tågfönstret och hörde språken och rösterna inne i kupén förändras. Det var en härlig känsla av att bli uppslukad av historien som norra Europa delar. Det kändes stärkande.

Tågresan inspirerade

Inspirerad av resan skrev Colin Riley det symfoniska verket Earth Voices under coronasommaren 2020 och även om det är sprunget ur hans vurm för miljön och klimatfrågan så har pandemin gett verket ytterligare en dimension.

– Det har blivit ännu mer aktuellt. Corona har fått många av oss att sakta ner och tänka över vår vardag. Och plötsligt var det fler som gick och funderade på det som jag hade tänkt på så länge.

Colin Riley växte upp med miljömedvetna föräldrar som alltid påminde om att inte kasta mat och att släcka ljuset när han gick ut ur ett rum. Han konsumerar medvetet och så lite som möjligt. Förutom att inte flyga är han vegetarian sedan 25 år eftersom han är starkt emot köttindustrin.

Inget predikande

– Greta Thunberg har satt Sverige på världskartan och jag ville också göra något för att öppna upp folks ögon i klimatfrågan. Men jag är ingen ”eko-krigare” och Earth Voices är inte ett särskilt politiskt eller ens predikande verk. Det är förhoppningsvis mer långlivat än så.

Det femdelade verket är en hyllning till förmågan att lägga märke till förändringar runt omkring oss, att lyssna mer noga till vad vi har att förlora, att sakta ner.

– Klimatförändringarna kan bli förödande och vi måste börja förstå att detta kan bli verklighet. Genom att inte lyssna kan vi slarva bort allt vi har. Klimatkrisen är inte bara något vi kan lämna åt forskarna, politikerna eller våra skolbarn att lösa. Jag tror att konstnärer av alla slag, inklusive kompositörer, har en viktig roll att spela, säger Colin Riley.

Fem delar

Earth Voices fem delar uruppförs först vid fem olika konserter för att slutligen framföras som en sammanhängande symfoni, ungefär 30 minuter lång.

Verkets delar I–V framförs sammanhängande vid en konsert den 14 maj 2022.

Om verket

Into the Air beskriver flyttfåglarnas rytmiska flykt över himlen. Dance like a child handlar om hur vi inte ska låta barnets oskuldsfulla syn på världen gå förlorad. The Smallest Play of Leaves är ett meditativt stycke inspirerat av trädens lövverk. Towards Dusk beskriver den tid på dygnet då allting är på väg att förändras och om hur vi ser saker annorlunda när mörkret har fallit. Det avslutande stycket, Stone Pulses, är en hyllning till de mäktiga bergen.

– Jag ville att Earth Voices skulle bli en tillgänglig symfoni som är lätt att förstå. Ett verk som publiken kan komma ihåg länge.


Colin Rileys musik består av en rad olika stilar, inklusive ny teknik, improvisation, låtskrivande och storskalig klassisk form. Han arbetar för närvarande med en pianokonsert för Jelena Markarova, en uppsättning palindromiska stycken för Steve Bingham och ett nytt album med Melanie Pappenheim.

Han har också fått i uppdrag att skapa ett stort nytt verk för BBC National Orchestra of Wales. Han är Senior Lecturer i komposition vid Brunel University, London, mentor för Making Music’s Adopt a Music-Creator Scheme, och han driver sin egen skivetikett Squeaky Kate samt skriver en blogg om komponering som heter Riley Notes.


Foto: Sara Porter

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.