Ska man tala om ’powerkvinnor’ vid 1700-talets mitt, är prinsessan Fredrika Sofia Vilhelmina av Preussen definitivt ett namn att nämna.

Hon föddes i 1709 i Berlin och dog 1758 i Bayreuth. Hon var en preussisk prinsessa, och äldsta dotter till kung Fredrik Vilhelm I och Sofia Dorotea av Hannover.

Misshandlad i barndomen

Vilhelmina blev under sin barndom misshandlad av fadern och fick ett mycket nära förhållande till brodern Fredrik, som även han behandlades illa av fadern. Hennes mor ville länge gifta bort henne med en brittisk prins, hennes far med en österrikisk. Då detta inte lyckades blev hon mot sin vilja bortgift med sin syster Sofias trolovade av fadern …

Prinsessan Vilhelmina som staty framför operahuset i Bayreuth.

Friederike Sophie Wilhelmine von Preußen, även kallad Vilhelmina av Bayreuth, då hon tillsammans med maken Fredrik III l lät uppföra flera berömda rokokobyggnader i Bayreuth.

Byggnadsprojektet gjorde Bayreuth-rokokon berömd men projektet höll på att ruinera staten. Paret grundade även universitetet i Erlangen.

Vilhelmina var dessutom flöjtist och tonsättare och komponerade 1740 operan Argenore.

Spöklik opera

Nu blir det Sverigepremiär av Vilhelmina av Bayreuths mästerverk från 1740. Det är en spöklik opera om destruktiv makt.

I en ’twilight zone’ förmörkad av sorg, utspelar sig familjedramat mellan kung Argenore och hans barn. I uppsättningen glider det mellan det personliga och det uppdiktade. Här skildras revolt, syskonkärlek och kampen för att få välja själv. En dödsdans till barocka toner.

Den andra operan

Det är en uppsättning av Den andra operan som framförs på Confidencen i Ulriksdal, Solna, den 18 och 19 september, där premiären den 18/9 kommer att filmas för att från den 16 oktober kunna ses

För regin svarar Ditte Hammar, kostymerna är designade av Matilda Hyttsten, en kolsvart ljusättning signerad Markus Granqvist. Som orkester medverkar en av Nordens bästa barockensembler, Camerata Øresund, där ledaren Peter Spissky har gjort de musikaliska arrangemangen.

Sångarna i Argenore

Argenore: Maria Sanner, Palmida: Elin SkorupMartesia: Josefine AnderssonLeonidas: Hanna FritzsonOrmondo: Martin VanbergAlcasto: David RisbergItalce: Jonna Ljunggren.


Den andra operan grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar.

Man har tidigare gjort uppsättningar som Amasonernas drottning, med musik och libretto av Maria Antonia Walpurgis. En nyare opera av en kvinnlig tonsättare är Förvandlingar i helvetet, som är skriven 1981 med musik av Isabelle Aboulker och libretto av Jean-Pierre Vaguer.

Mer om Den andra operanBilden överst: Friederike Sophie Wilhelmine von Preußen, ca 1745, dvs 36 år. Porträtt av Jean-Etienne Liotard.
Foto t h: Markus Granqvist.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.