Saltöstiftelsen, inrättad av donatorn Erik Järnåker, delar ut Järnåkerstipendierna – ett tonsättarstipendium på 100,000 kr för att premiera betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare och två stråkmusikerstipendier till unga stråkmusikstuderande.

Ylva Lund Bergner fick 2017 års tonsättarstipendium för stycket Achenar, ett 9 minuter långt verk för ”Bass flute, Violin & 2 Object players (including Electronics)”.

Årets jury som bestod av Ming Tsao (professor i komposition vid Högskolan för scen och musik, Göteborg), Tatjana Kozlova-Johannes (tonsättare, Estland), Leo Correia de Verdier (tonsättare, Sverige), skriver i sin motivering att det är

”ett verk som uppvisar en klanglig fantasi i kombination med precision i notationen. En unik ljudvärld som skapar lyriskt uttryck och är instrumentellt nyskapande, en komposition som uppenbarar sitt innehåll genom att dess materialitet vecklas ut i tiden.”

 

Framförande i Stockholm under Svensk Musikvår

Prisutdelningen ägde rum i början av året men stycket framfördes aldrig vid det tillfället. Nu framförs Achenar för första gången i Stockholm i samband med festivalen Svensk Musikvår vid en konsert med Faint Noise den 19 mars kl 12.00 i Grünewaldsalen, Konserthuset.

Då kommer också Ylva Lund Bergner att presenteras och intervjuas av Saltöstiftelsens ordförande Anna Lindal.


Tidigare tonsättarstipendiater
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, …et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tian, In our image, in our likeness
2010 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogos
2008 Mikael Edlund, Solo

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.