Ett av de mindre kända konstnärspriserna – och med stor prissumma – är de årliga Gannevik-priserna. Sedan fem år tillbaka får fem konstnärer/artister inom dans, bild och form, teater, musik samt film 500,000 kr vardera. Priserna tilldelades för sina konstnärliga livsgärningar.

Förra året var tonsättaren Karin Rehnqvist en av Gannevik-pristagarna för musik. I år heter hon Nina Stemme.

Om Stemme säger juryn:
”Hon har en unik förmåga att levandegöra de stora sopranrollerna. Hon är en av de artister som förmår att göra den klassiska operakonsten fortsatt angelägen, aktuell och livsviktig för publiken. Att hon är en av världens mest eftertraktade operasångerskor ter sig alldeles självklart.”

 

Övriga pristagare är Birgitta Egerbladh, Marie-Louise Ekman, Eva Rydberg och Per Åhlin.

Birgitta Egerbladh – dans
Hon är en ständig upptäcktsresande i de sceniska konstformerna. Hon registrerar och koreograferar livspusslets trivialaste rutiner och förhöjer dem till konst. Genom att bryta med teaterns och dansens konventioner och ingå i nya samarbeten, utanför dess traditionella territorier, gjuter hon ständigt nytt liv i scenkonsten.

Marie-Louise Ekman – bild och form
Hennes register tycks oändligt. Hon är målare, regissör, dramatiker, teaterdirektör, rektor, föregångare, inspiratör och provokatör. Oavsett form eller redskap är hennes konst omisskännligt och hon utstrålar en alldeles egen energi som fått många av konstens ”borden” och ”måsten” att falna till aska. Med allvarsam lekfullhet får hon oss att förstå hur mycket vi behöver konstens nyskapande, ifrågasättande och mod.

Eva Rydberg – teater
Hon är skådespelaren som har sina rötter i dansen. Utifrån den kunskapen bemästrar hon en anrik tradition där fysisk humor omgärdas av stor värme och total publikkontakt. Hennes sårbara och öppna gestaltningar för oss mellan skrattet och gråten. Med sina karaktärer försvarar hon alltid den lilla människans kamp för sin existens.

Per Åhlin – film
Med enastående visuell fantasi har han tecknat sig rakt in i vårt gemensamma medvetande. Att ”animera” betyder att besjäla. Det är att blåsa liv och ande i stilla förlagor genom att skapa rörelser som blir oberoende av tid och rum. Han har i högst grad medverkat till att den animerade filmen numera är en livskraftig konstform helt i sin egen rätt.


 

Stipendierna möjliggörs genom en omfattande donation till Konstnärsnämnden från affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som avled 2011. I hans namn inrättade Konstnärsnämnden Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Syftet med stiftelsens stipendier är att enligt donatorns vilja stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.
Konstnärsnämnden främjar konstnärers möjligheter att utveckla sitt konstnärskap och nyskapande kulturell verksamhet genom stipendier, bidrag och internationell samverkan. Konstnärsnämnden bevakar och analyserar de ekonomiska och sociala villkor som är förutsättningen för konstnärers livssituation, verksamhet och utveckling. Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

 

Bilden: Marie-Louise Ekman, Birgitta Egerbladh, Per Åhlin, Nina Stemme och Eva Rydberg. Foto: Louise Billgert, Morgan Norman, Penn Film AB, Neda Navaee och Mikael Lindell Bohlin.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.