Lördagen den 13 januari 2024 kl 18 startar finalen med tillhörande prisutdelning av Solistpriset 2024 i Berwaldhallen, Stockholm. Tre finalister är uttagna: Kathrin Lorenzen, sopran, Matilda Sterby, sopran, samt Theo Hillborg, saxofon.

Priskonserten sänds direkt i Sveriges Radio P2 och med bild och ljud via Berwaldhallen Play ›.

Solistpriset, som genomförts de senaste 30 åren, är den numer biennala tävling som görs i samarbete mellan Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Radio/Berwaldhallen, Göteborgs Symfoniker, Musik i Syd och Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset. Förstapristagaren får bland annat en prischeck på 100,000 kronor och en lång rad konsert- och inspelningstillfällen i landet.

Konsertens trygghetshöjande åtgärder

Utifrån ett ”aktuellt omvärldsläge” (och när är det inte det?) har Sveriges Radio valt att genomföra ”trygghetshöjande åtgärder” vid sina evenemang, meddelas det via Berwaldhallens webbsida. En del i detta är att kontrollera innehållet i medhavda väskor. Syftet ska vara att skapa en tryggare miljö i konserthuset. Inpassering kan därför ta längre tid än brukligt.

Tidigare Solistpris-vinnare

Pristagare som blivit välkända musikernamn:

2022 Alva Holm, violin
2020 Laura Michelin, flöjt
2018 Amalie Stalheim, cello
2016 Sebastian Stevensson, fagott
2014 David Huang, piano
2012 Ellen Nisbeth, viola
2010 Per Gross, blockflöjt
2008 Ida Falk Winland, sopran
2006 Jakob Korany, cello
2004 Johan Bridger, slagverk
2002 Mikael Holmlund, piano
1998 Francisca Skoog, piano
1997 Cecilia Zilliacus, violin
1996 Karin Dornbusch, klarinett
1995 Markus Leoson, slagverk
1994 Tobias Ringborg, violin
1993 Karl-Magnus Fredriksson, baryton


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.