Den planerade novemberturnén till Kina, Taiwan och Japan fick ställas in för Berliner Philharmoniker. Coronapandemin satte stopp för den.

Istället satsar den 140-åriga orkestern på en fyra konserter kort turné i norra Europa. Man får verkigen hoppas att de 117 musikerna plus chefsdirgenten och övrig personal tar tåget.

Wilhelm Furtwängler, chefsdirigent 1922–1945 samt 1952–1954.
Förra gången under andra världskriget

Berliner Philharmoniker har inte besökt Malmö på närmare 80 år. Senast spelade orkestern på Amiralen, den 9 februari 1942, mitt under andra världskriget. Då bjöd man på Georg Friedrich Händel, Johan Strauss och Ludwig van Beethoven, med Wilhelm Furtwängler som dirigent.

När orkestern nu besöker Malmö Live Konserthus den 17 november 2021 framförs Felix Mendelssohns Symfoni nr 3, ”Den skotska” samt Dmitrij Sjostakovitjs Symfoni nr 10. Orkestern leds här av nuvarande chefsdirigenten Kirill Petrenko.

Repertoarmässigt har inte så mycket av utveckling eller förnyelse ha hänt, som synes.

Danmark, Sverige och norra Tyskland

Berlinarnas turné i höst startar med konsert i Århus, Danmark och har Malmö Live Konserthus som enda stopp i Sverige. Därefter till Ålborg den 18 november och med avslutning i Elbphilharmonie, Hamburg, den 20 november (en matinékonsert).

Malmö Live Konserthus har tidigare haft besök av världsberömda orkestrar som London Symphony Orchestra (2017) och Gewandhausorchester Leipzig (2018).

– Det känns helt fantastiskt att kunna välkomna Berliner Philharmoniker till Malmö och erbjuda malmöborna och hela regionens invånare en konsert med denna otroliga orkester i vår konsertsal med sin internationellt berömda akustik, säger konserthusets vd Maria Frej.

Biljetterna till konserten släpps till allmänheten för försäljning onsdagen den 22 september.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.