Tonsättaren Kaija Saariaho. Foto: Andrew Campbell.

Émilie Suite är ett verk för orkester och röst baserat på Kaija Saariahos opera Émilie från 2011. Operan handlar om Marquise Émilie du Châtelet, matematiker och fysiker under 1700-talet och en av de tidigaste framstående vetenskapskvinnorna.

I Gävle får Émilie Suite Sverigepremiär den 14 februari 2020. Den framförs av den amerikanska mezzosopranen Allison Cook (bilden överst), hyllad för sin förmåga att kombinera teknisk briljans med psykologiskt djup.

Orkestern är Gävle Symfoniorkester under ledning av av taiwanesisk-amerikanska dirigenten Mei-Ann Chen (bl a konstnärlig ledare och chefsdirigent för National Taiwan Symphony Orchestra Summer Festival och Chicago Sinfonietta).

Allison Cooks anseende som en av dagens främsta tolkare av nutida och 1900-talets repertoar har blivit allt starkare tack vare hennes formidabla gestaltningar på scenen. Förra säsongen gjorde hon en efterlängtad rolldebut som Salome i Adina Jacobs nya produktion för English National Opera, som resulterade i hyllningar för hennes enastående rollprestation och ”glänsande ton”, som Opera Magazine skrev. Cooks tolkning av hertiginnan i Thomas Adès Powder Her Face har funnit en speciell plats i hennes repertoar efter triumferande föreställningar i New York, Québec, Warszawa och Bryssel.


Bilden: Allison Cook, foto Robert Wolanski


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.