Tonsättaren Anders Nilsson har skrivit en cellokonsert för cellisten Amalie Stalheim, hon som vann Solistpriset 2018. Cellokonserten på 25 min får världspremiär den 13 februari 2020, med Amalie som solist tillsammans med Malmö Symfoniorkester under ledning av Patrik Ringborg.

Andra satsen i Concerto for violoncello and orchestra är skriven till minne av den tragiska händelsen där en norsk och en dansk kvinna brutalt blev mördade när de var på vandring i Atlasbergen i Marocko. Tonsättaren önskar att cellokonserten kan bidra till vår medkänsla och också vara ett konstverk som får oss att reflektera över terrorn i dagens samhälle.

Anders Nilsson, tonsättare med en lång rad kompositioner på sin breda verklista.

Cellokonserten är beställd av Sveriges Radio P2, som också direktsänder uruppförandet i Malmö Live konserthus.

I konsertkvällen ingår också Richard Wagners Lohengrin, Förspel akt 1 samt förspelet till Mästersångarna i Nürnberg. Som avslutning framförs Symfoni nr 9 av Dmitrij Sjostakovitj.


2018 vann Amalie Stalheim Kungliga Musikaliska akademins stora Solistpris och blev utsedd som Artist in Residence vid Sveriges Radio P2. Det senaste året har hon gjort konserter tillsammans med musiker som cellisten Yo-Yo Ma och violinisten Janine Jansen, och spelat som solist med de största symfoniorkestrarna i Skandinavien. I 2019 fick hon Anders Walls stora musikstipendium på 100,000 kronor.

Mer om Amalie Stalheim ›


Bilden överst: foto Nikolaj LundLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.