Den 3 juni var det festlig utdelning av ett av de större kulturprisen i Sverige – Gannevikstipendiet som ges till konstnärer inom musik, bild och form, dans, film, teater.

2,5 milj kronor totalt, 500,000 kr till vardera konstnärskategori.

Merit Hemmingson fick Ganneviksstipendiet inom musik, med motiveringen:
Få musiker har förmågan att vara avantgarde och folkliga på samma gång. För detta krävs en egen ton och ett unikt förtroende för publiken. Hon har begåvats med båda. Under 1960-talet var Nalen hennes hemvist, där hon bildade kvintett med afroamerikanska jazzmusiker, tillika kvinnor – för tiden oerhört uppseendeväckande.
Men det verkliga pionjärskapet föddes med den stora förälskelsen: Hammond B3. Genom att tolka befintlig folkmusik på ett så främmande instrument som hammondorgeln väckte hon liv i vårt kulturarv. Med sina moderna arrangemang tillgängliggjorde hon en musiktradition som för den breda allmänheten hade legat i träda.

Stipendiemottagare i de övriga fem kategorierna var Ulf Rollof (bild och form), Alexander Ekman (dans), Nahid Persson (film), Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller (delat teaterstipendium).

Prisutdelare var Anna Söderbäck, styrelseledamot i Ganneviksstiftelsen och Konstnärsnämndens direktör.

Tidigare Ganneviksstipemdiater, musik

2018 – Martin Fröst
2017 – Nina Stemme
2016 – Neneh Cherry
2015 – Karin Rehnqvist
2014 – Ale Möller
2013 – Anders Hillborg


Stipendierna från Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål möjliggörs genom en omfattande donation från finansmannen och konstsamlaren Per Gannevik (1931–2011). Vid hans bortgång, inrättade Konstnärsnämnden år 2012 Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål vars syfte är att, enligt donatorns vilja, stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet. 

Foto: Annie Brickman

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.