Under säsongen 2019/2020 är det Jonas Valfridsson som blir Dalasinfoniettans tonsättarprofil.

Jonas Valfridsson (f. 1980) kommer att komponera ett kammarmusikstycke för nio instrument (stråkkvartett + blåskvintett), och ett orkesterverk, som blir den tredje delen i Jonas Valfridssons trilogi av verk inspirerade av John Bauers målningar. 

– Det känns både hedrande och glädjande att Dalasinfoniettan har valt mig till tonsättarprofil, säger Valfridsson. Det är första gången min musik presenteras i en sådan omfattning – från The Only Thing That You Keep Changing is Your Name som jag skrev som 28-åring, till den ambitiösa John Bauer-sviten som tillkom tio år senare.

Han har hittills komponerat ett tiotal verk för orkester samt musik för kammarensemble.

Som säsongsavslutning i maj 2020 framförs huvudverket i Bauer-trilogin, den uppmärksammade John Bauer-svit 1918 för kör och orkester. Den sex-satsiga sviten komponerades 2018 till 100-årsminnet av den tragiska olyckan då Bauer omkom med hela sin familj, när ångaren Per Brahe förliste en stormig höstnatt på Vättern. Verket uruppfördes 2018 i Bauers hemstad, som också är Valfridssons uppväxtstad, Jönköping.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.