Här släpper musikvänner ut 8 ton CO2 på en helgresa

Man kan tycka att ett magasin om klassisk musik och opera kunde nöja sig med att ge ut tio nummer per år. Men när det gäller OPUS basunerar man stolt ut ”en givande musikhelg” till Wexford söder om Dublin de första dagarna i november.

30 gruppdeltagare med expertciceronen Carl-Håkan Larsén får vara med om tre operaföreställningar i Wexford Festival Opera.

Färdmedlet är givetvis flyg. Köpenhamn – Dublin tur och retur betyder att operafantasterna för denna resa släpper ut ca 8 ton koldioxid, eller drygt 245 kg per person.

Att klimatkompensation om 245:-/per person skulle ingå i resan nämns inte alls. Grundpriset är 19,900 kr i delat dubbelrum och flygskatten ca 400:-/per person anges dock.

När musiken blir en smutsig livsstil

Det verkar nästan som att operaresan är överordnad klimatet. Den här utflykten till Wexford betyder mera än att resenärerna, och arrangörerna, vill inse att varje kilo eller ton koldioxid vi reducerar vår livsstil med, är ett bidrag till kommande generationer.

Signalen är tydlig – och tondöv.

Lika tondöv som den tekniske arrangören BK Travel Solutions AB, som under rubriken ”Miljö” på sin webbplats deklarerar att man ”har aktivt valt förnyelsebar elenergikälla i form av vindkraft. Detta är ett av våra bidrag till en hållbar värld. I vårt dagliga arbete skall BK Travel Solutions minimera miljöpåverkan.”

Den bästa minimeringen BK Travel Solutions kunde göra, vore att sluta med att arrangera flygresor.

En annan tidning, Dagens Nyheter, arrangerar under detta år chartrade tågresor till Europa för sina läsare; tre fullbokade chartertåg har det hittills inneburit.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.