Kungl. Musikaliska akademien, Konstakademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs akademien för svensk folkkultur har sedan 2016 ett gemensamt stipendieprogram som ska gagna postdoktorala forskare och yngre konstnärliga utövare genom att erbjuda den breda kompetens som de samverkande akademierna besitter.

Detta kallas Bernadotte-programmet. Inom musikområdet har Kungl Musikaliska akademien utsett tre stipendiater för 2019.

Anna Paradiso Laurin, cembalist och forskare (t v på bild), Magnus Florin, författare och dramaturg samt Anna Einarsson, artist och kompositör är musikens stipendiater i Bernadotteprogrammet. Stipendierna delades ut av H. M. Konungen vid en högtidlig ceremoni på Kungliga slottet den 25 april.

De osynliga

Anna Einarsson och Magnus Florin tilldelas ett stipendium för sitt konstnärliga projekt ”De osynliga” som genom ett musikdramatiskt verk syftar till att lyfta fram svenska kvinnliga pionjärer som verkat inom akademi och i andra yrken.

Anna Einarsson, född 1978, är artist och kompositör. Hon disputerade år 2017 vid Lunds Universitet/Kungliga Musikhögskolan på avhandlingen Singing the body electric – Understanding the role of embodiment in performing and composing interactive music. Magnus Florin, född 1955, är författare, kulturskribent och dramaturg.

Neapolitanska partimenti

Anna Paradiso Laurin tilldelas ett stipendium för sitt projekt “Musical-Rhetorics in the Keyboard Repertoire of Alessandro Scarlatti and Francesco Mancini and Implications for the Performance Practise”, vilket syftar till att skapa en retorisk modell för att improvisera i neapolitanska partimenti av tonsättarna Alessandro Scarlatti och Francesco Mancini.

Anna Paradiso Laurin, född 1976, är cembalist och forskare. Hon disputerade år 2005 vid Università degli Studi di Bari på en avhandling om Ovidius sena författarskap, Epistulae ex Ponto.


Foto: Urban Wedin
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.