Konstmusikbranschens alla aktörer, politiker och representanter för media kommer vid Rikstinget att sig an diskussionen om ”konstformens roll i samhället och den klassiska musikens betydelse för enskilda individer”.

Det sker vid det tredje Rikstinget, som kommer att äga rum i Radiohuset Studio 2, Stockholm, torsdagen den den 15 mars. Arrangörer är som tidigare år Sveriges Radio Berwaldhallen tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst.

Rikstinget livestreamas på webben och kan ses via denna länk

 

Programmet, 15 mars 2018

10.00-10.15 Välkommen
Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen och Cilla Benkö, VD Sveriges Radio hälsar välkommen.

10.15-10.30 Inledning
Erik Wallrup, författare och journalist, inleder.

10.30-11.15 Politiseringen av kulturen
Politikerna har ett uppdrag gentemot väljarna att driva sina frågor och måste kunna använda de verktyg de har som exempelvis bidragsgivning. Betyder detta att konstnärernas frihet begränsas genom att de tvingas anpassa sina projekt till det politiskt korrekta? Har projekten blivit kortsiktigare? Hur har bidragsgivningen påverkats sedan Rikskonserter lades ner?
Inledning: Kerstin Brunnberg, journalist och f.d. ordförande i Statens Kulturråd.
Samtal: Staffan Forssell, generaldirektör Statens Kulturråd, Gerhard Kunosson, tf. generaldirektör Musikverket, Kristina Nilsson, enhetschef Kultur och utbildning, region Norrbotten och Jörgen Pettersson, konstnärlig ledare för Svensk Musikvår.

11.30-12.15 #metoo – hur går vi vidare?
Diskussion om hur vi arbetar vidare för att motverka sexuella trakasserier inom musikområdet. Svensk Scenkonst och Teaterförbundet har tillsatt en gransknings- och åtgärdskommission i frågan.
Inledning: Gunilla Edemo, dramaturg och utbildare med fokus på förändringsarbete i kulturlivet.
Samtal: Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst, Gunnar Jönsson, ordförande SYMF, Susanne Rydén, preses Kungliga Musikaliska Akademien, och Anna Wahl, professor och vice rektor på KTH.

13.45-14.30 Programläggning
Varför går utvecklingen, till synes, långsammare inom den klassiska musiken när det gäller jämställdhet, nyskrivet, och svenskt jämfört med inom teatern, bildkonsten, dansen och litteraturen? Hur ska konserthusen göra för att vara en motor i frågan?
Inledning med en historisk tillbakablick: Olof Esbjörnsson, chefredaktör Opus Magasin.
Samtal: Stefan Forsberg, VD Konserthuset Stockholm, Johanna Paulsson, journalist, Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare och Fredrik Österling, konserthuschef Helsingborgs Konserthus.

15.00-16.00 Vad händer med den svenska musikutbildningen?
Diskussion om den nationella strategin för Kulturskolan.
Inledning: Ulf Dernevik, politiskt sakkunnig i Kulturdepartementet
Samtal: Ulrich Kaatz, verksamhetsledare klassisk musik, Musikakademi Vänersborg, Cecilia Magnusson, riksdagsledamot (M), Eva Rehbinder, chef El Sistema Södertälje, Torgny Sandgren, generalsekreterare Kulturskolerådet och Helena Wessman, konserthuschef Berwaldhallen.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.