Minns ni dirigentnamn som Peter Dijkstra, Martina Batič och Kjetil Almenning? De har alla varit vinnare av Eric Ericson Award de år den internationella tävlingen pågick (2003, 2006 och 2009).

Nu ska Sveriges Radio, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Europeiska radiounionen (EBU) återinrätta Eric Ericson Award, en internationell tävling för unga kördirigenter. Tävlingen kommer att äga rum i Berwaldhallen, Stockholm, i oktober 2021 – för första gången sedan 2009.

Den totala prissumman i tävlingen uppgår till 150,000 kronor och vinnaren kommer även att få leda konserter med elva framstående radiokörer inom EBU under kommande konsertsäsonger; bland andra BBC Singers, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin och Groot Omroepkoor/Nederländska radiokören.

Detta gör Eric Ericson Award till den mest prestigefulla tävlingen för kördirigenter i världen. 

Namnkunnig jury

Eric Ericson Award har en internationellt erkänd jury med professor Cecilia Rydinger, ordförande, Radiokörens nye chefsdirigent ­­­Kaspars Putniņš och hovsångerskan Anne Sofie von Otter med flera.

– När vår förfrågan till radiobolagen inom EBU gick ut om att bidra till tävlingen blev svaren överväldigande. Snabbt anmälde elva europeiska radiobolag att de var beredda att ta emot den vinnande dirigenten, vilket visar på tävlingens dignitet. Det ger också vinnaren en fantastisk plattform att utgå ifrån för den fortsatta karriären, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen. 

Arvet efter Eric Ericson levande

Eric Ericson tjänstgjorde som Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år, mellan 1951 och 1982, och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas. Under alla år var han också lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter. Även hans omfattande internationella gästspel som pedagog och gästdirigent etablerade honom som en av de stora förebilderna inom körvärlden.

Läs mer om Eric Ericson här

– Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och arvet efter Eric Ericson är högst levande. Med Eric Ericson Award ger vi nästa generations kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär. Det är en glädje för Kungl. Musikaliska Akademien att få bidra till genomförandet av priset och att det också ingår i akademiens 250-årsjubiléum 2021 – Musikens år, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Rosenborg Gehrmans Stiftelse står för prissumman på 150,000 kr. Vinnaren får 100,000 kr och 25,000 kr går till andra- och tredjepristagarna.

Anmälan senast 1 april 2021

Anmälan till Eric Ericson Award 2021 görs via ericericsonaward.se och är öppen för alla kördirigenter under 35 år. Sista anmälan är 1 april 2021.


Eric Ericson Award kom till på initiativ av Stefan Parkman som är kördirigent och professor i kördirigering. Den drevs från början av Uppsala universitets Körcentrum, där han är verksam. Tävlingen arrangerades tre gånger – 2003, 2006 och 2009 med Körcentrum på dåvarande Rikskonserter som arrangör och där EIC (Eric Ericson International Choral Centre) har stått för prissumman.

Bilden: Radiokören och Eric Ericson, vars samarbete varade i över 30 år. Foto: Mattias Ahlm & Anders Roth / SR


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.