Inte ett år för tidigt, kan man tycka. Långt innan KVAST, nätverket för svenska, kvinnliga tonsättare bildats (2009), hade Sveriges Radio P2 påbörjat sin medvetna satsning på att presentera och spela verk av kvinnliga tonsättare. Efter dåtidens mått var ribban högt satt: 20 % av den musik som sändes skulle vara av kvinnliga kompositörer.

Den ambitionen har konsekvent uppehållits, som de lyssnare som följer utbudet i P2 kunnat konstatera.

Idag meddelar Föreningen KVAST – Kvinnlig Anhopning av Svenska Tonsättare – att man valt att ge årets Guldkvasten till en institution med en särskild person. Årets pris handlar om ett jämställdhetsarbete över tid med musik på distans, heter det.

Guldkvasten 2020 går till P2 – Sveriges Radio, med motiveringen:

”För att man här genom många år med kanalansvariga Elle-Kari Höjeberg i spetsen, envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas om kvinnliga tonsättare. På så vis har vår musikaliska verklighet och vardag blivit så mycket rikare.”

Kvinnliga kompositörspärmen allt tjockare

– P2s duktiga musikredaktörer som planerar stora delar av vår tablå gör också en medveten satsning på att lyfta kvinnliga upphovspersoner och se till att dokumentera detta, så att vi verkligen ser till att både bredda och fördjupa över tid. Som en anekdot kan jag nämna att musikredaktörerna har en särskild pärm som blivit tjockare och tjockare.

– Musik av kvinnliga tonsättare genomsyrar idag hela musikdygnet i P2 på ett naturligt sätt. Samtidigt har det också hänt en hel del positivt i det musikliv som vi är en del av, säger Elle-Kari Höjeberg.

Priset delades ut vid en ceremoni utanför Radiohuset i Stockholm av ordföranden i KVAST, Astrid Pernille Hartmann. En häftig kalvningskulning med Lena Willemark inledde prisutdelningen.
Se och hör det här

Hedersomnämnande

KVAST har även valt ett ge ett hedersomnämnande, vilket går till trion bakom tv-serien She composes like a man:
Cathrine Winnes, idé, manus och medverkande ciceron. Andreas Lindstad, regi, klipp, producent, samt Ella Petersson, exekutiv producent, SVT


Foto: Ellinor Sterner Bonander

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.