Spela på ditt instrument hemma – med proffsmusiker omkring dig

Den digitala not- och ackompanjemangstjänsten Tomplay kom för några år sedan. På försommaren 2019 lanserades den även som app för iOS- och Android-plattformarna. Nu har det schweiziska företaget Tomplay närmare en halv miljon användare världen över.

Appen innehåller mer än 12,000 partitur/noter för de flesta instrument (även röst) och den ska passa nybörjare lika bra som yrkesmusiker. 200 noter läggs till utbudet varje vecka.

En pianist kan sitta hemma och spela en av Mozarts pianokonserter från läsplattan eller mobiltelefonen och bli uppbackad av en fullstor orkester. En stråkmusiker kan spela sin stämma och bli kompletterad av de övriga instrumenten i en stråkkvartett. Etc.

Går det för snabbt, kan man välja ett långsammare tempo. Även egna anteckningar i noterna går att göra med möjlighet att skriva ut noterna, med eller utan de egna notationerna.

Dessutom kan man spela in sina färdigheter och lyssna efteråt.

Inspelningarna är av högsta kvalitet (Deutsche Grammophon) och mängder av världsartister finns med i det interaktiva musikutbudet. Även om man inte behöver härma t ex Emil Gilels, Vladimir Horowitz’ eller Gundula Janowitz’ tolkningar, kan man alltid bli inspirerad.

Givetvis kostar tjänsten. Man kan ladda hem enstaka noter/partitur för mellan 2 euro och 18 euro. Det finns även månads- och årsabonnemang för 9,99 euro resp. 99 euro.

Mer info om Tomplay ›


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.