Så ser en marin Musikdirektör ut

Dirigentfamiljen Hanson kliver fram, ännu en gång. Nu är det Alexander Hanson som har fått jobbet som Musikdirektör vid Marinens Musikkår (orkestern som även kallar sig Försvarsmaktens leende).

Denna musikkår har funnits i mer än 300 år (förmodligen Sveriges äldsta orkester) och är en professionell blåsorkester med bas i Karlskrona.

Alexander Hanson är utbildad trumpetare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Där började han även sin dirigentutbildning år 2000. Ett år senare fortsatte utbildningen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, med examen 2004.

Han har sedan dess regelbundet varit gästdirigent hos de stora orkestrarna i Norden och även dirigerat bl.a. The Royal Philharmonic Orchestra i Cadogan Hall, London samt Brussels Philharmonic Orchestra. Från 2005 till 2012 arbetade han som chefdirigent och konstnärlig ledare för Göteborg Wind Orchestra. Närmast kommer han från en tjänst som konstnärlig ledare för Forsvarets musikkorps Nord-Norge.

 

Alexander kommer från en familj där flera dirigenter har skolats. Hans far Torgny Hanson var fram till sin pension musikinspektör på Försvarsmusikcentrum (och verkar alltjämt som efterfrågad dirigent) och hans bror Andreas Hanson var Marinens Musikkårs
musikdirektör i tolv år, fram till 2010.

 

Foto, överst: Katja Wisén

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.