Kvinnlig tonvikt på Selam Festival

Fler festivaler än Svensk Musikvår är på gång i Stockholm. Lagom till internationella kvinnodagen den 8 mars drar Selam Festival Stockholm igång, med tydlig tonvikt på kvinnliga artister (för detta har de fått särskilt stöd från Musikverket).

 

Bland årets artister märks bl a Malis superstjärna Rokia Traoré (bilden ovan) som avslutar festivalen på Stockholms Konserthus 12 mars. Dessutom gästas festivalen av den uppmärksammade housetrion Batuk från Sydafrika och latin-jazzikonen Calixto Oviedo.

Rokia Traoré är en välkänd artist från Mali som tvingades att gå i exil på grund av våldet i sitt hemland. Nya skivans titel ”Né So” betyder ”hem” på bambara, och kring detta tema omsluter Rokia Traoré personliga texter om det politiska, om flykt, nostalgi, kärlek och frihet. 2015 blev Traoré goodwill-ambassadör för FN:s flyktingsorgan UNHCR, och har uttryckt det som sitt uppdrag att få flyktingars röster hörda av beslutsfattare runt om i världen.

Även sydafrikanska Batuk rör sig de politiska spåret, med sin vision att ena den afrikanska diasporan genom ett utbyte av afrikansk rytmkultur och språk och att föra samman dessa med elektrohouse. Batuk-medlemmen Spoek Mathambo säger: ”Vi hoppas på att kunna visa vad afrikansk musik är och kan vara, och vad elektronisk musik är och kan vara. Vi tror att musik skapar broar till att förstå varandra och minska hatet.”

Årets program innehåller även ensembler som kenyanska gruppen Sarabi, Natalie Beabella samt de svenska Förbjudna Orkestern och Daniel Lemma & Hot this year band.

Festivalens konserter genomförs på Kulturhuset, Fasching, Södra Bar, Dieselverkstaden och Stockholms Konserthus.

– Årets festival representerar allt det som Selam står för. Jämlikhet, mångfald och gränsöverskridande kulturutbyten. Festivalens vision är att lyfta fram musik och målgrupper som sällan får ta del av Stockholms kulturinstitutioner och jag är väldigt stolt över årets festivalprogram som visar att Stockholm kan vara en global mötesplats i världsklass, säger Selams verksamhetsledare Teshome Wondimu.

 

Mer info här

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.