Här ska nyfikenheten för konstarterna skapas

Scenkonst = teater, musik, dans. Museet för scenkonst, Scenkonstmuseet, har just öppnat (helgen 11-12 februari) och finns i de byggnader som en gång i tiden var G:a Kronobageriet, senare Musikmuseet.

De senaste två åren har lokalerna (varsamt) renoverats för ca 40 milj kronor. I huset på Sibyllegatan i Stockholm, strax bakom Dramaten, finns det numer tre våningsplan med utställningar, ateljé, butik, en stor publik lokal, ytor för workshops och så småningom även en restaurang.

 

Huvudutställningen På Scen (där det satsats 17,6 milj kronor) handlar om det konstnärliga skapandet och hantverket inom den professionella scenkonsten. Besökaren får uppleva unika föremål varvat med stationer som inbjuder till eget skapande.

Samtidigt öppnar också den tillfälliga utställningen …and it’s gone av Carina Reich & Bogdan Szyber, en installation utformad som ett arkiv, som paradoxalt nog utforskar det omöjliga i att ställa ut och bevara den flyktiga upplevelsen av scenkonst.

– Scenkonsten är en levande praktik som händer i ögonblicket, och det kommer att återspeglas i hela museet. Vi vill framkalla nyfikenhet för konst, fördjupa besökarnas kunskap och öka besökarens medvetenheten om sin egen kreativa förmåga, säger Daniel Wetterskog, chef Scenkonstmuseet.

 

Kronobageriet på Sibyllegatan är en av Stockholms äldsta bevarade industribyggnader. Byggnadens två äldsta delar byggdes som bageri och provianthus på 1640-talet. De två delarna sammanslogs genom en mellanliggande tillbyggnad som uppfördes på 1720-talet.

Bageriverksamheten pågick till 1958 och efter att ha stått oanvänt en tid byggdes bageriet i slutet av 1970-talet om till musikmuseum. Museet öppnade 1978 och den för tiden typiska och radikala gestaltningen av museets interiörer rönte stor uppmärksamhet och även en del kritik.

Statens fastighetsverk har under de senaste åren genomfört en genomgripande renovering, teknisk uppgradering och viss ombyggnad av museet. Målsättningen har varit att värna både det gamla bageriet och 1970-talets gestaltning samt ge museet möjlighet att utveckla sin verksamhet.

AIX Arkiteker (de som även ritade KMHs nya Campus) har upprättat ett vårdprogram för huset och har deltagit genom antikvarisk medverkan i ombyggnaden.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.