Renoverat Fasching firar 40

Sveriges största jazzklubb firar 40 år under detta år. Fasching på Kungsgatan 63 i Stockholm betecknas som Skandinaviens viktigaste jazzscen.

Till fyrtioårsfirandet har den anrika klubben fått en helt ny entré, garderob och toaletter har flyttats och gjort plats för en bar i foajén med stora öppna fönsterpartier ut mot Kungsgatan. I baren kan man lyssna till mer intima grupper och klubbar. Fri entré till foajébaren är det hela kvällen.

Renoveringen har skett i samarbete med arkitekt- och designbyrån Koncept Stockholm. Med antikvarisk hjälp och gamla fotografier och ritningar har byggnadens originaluttryck från 1906 återskapats. Stora fyrkantiga fönsterpartier har tagits upp mot Kungsgatan, gamla originalfönster har renoverats och kopierats för att få en enhetlig och tidstypisk look.

 

Ansiktslyftet speglas också i nytt formspråk och ny logotyp – som används under jubileumsåret 2017.

Under våren spelar bland många andra gitarristen John Scofield, sångerskan Viktoria Tolstoy och Snarky Puppy-keyboardisten Bill Laurence på Fasching. Selam Festival intar Fasching i mars och musikkollektivet Blacknuss firar 25-årsjubileum med serien Blacknuss Fasching Sessions under våren.

– Fasching har alltid handlat om att ta jazzen framåt. Vi blickar tillbaka för inspiration och flera av gårdagens jazzhjältar står alltjämt på Faschings scen för att de förnyar sig och alltjämt står för en slående modernitet. I vårens program är det dock tydligt att det för oss alltid handlar om att presentera jazzen där den står idag och vart den är på väg imorgon, säger Eric Birath, vd på Fasching.

 

Faschings webbplats

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.