Polarpriset? Ja, vad ska man säga?

En 84-åring och en 66-åring tilldelas 2017 års Polarpris, dvs Polar Music Prize som det heter internationellt. Men trots sitt internationella namn har detta svenska musikpris svårt att slå igenom utanför Sveriges gränser.

Nu delas det ut för 26:e gången (den 15 juni i Konserthuset, Stockholm). Prismottagarna är jazzsaxofonisten Wayne Shorter, USA, och sångaren/kompositören Gordon Summer, Storbritannien, med artistnamnet Sting, som får varsin miljon kronor.

 

I Sverige har det så gott som varje år varit livliga diskussioner om det var rätt personer som fick priset. Lika ofta har det anmärkts på att  den s k seriösa musikpristagaren hamnat i skymundan av den oftast mer namnkunniga populärmusikpristagaren. Att artisten från den klassiska sidan har blivit ett slags gisslan för Polarprisets uttalade genreöverskridande ambitioner.

I år behöver ingen knorra så mycket över det senare. För när jazzen med Wayne Shorter får representera konstmusiksidan är det liksom inte så mycket att orda om.

 

Bo Löfvendahl påminner i sin  kommentar i SvD så klokt om att ”Polarpriset liksom Nobelpriset bygger på en förmögen privatpersons arv. Det är varken fråga om skattepengar som ska fördelas eller en parlamentariskt utsedd kommitté, som vi kan ställa rättvisekrav på. Donatorerna har utsett prisförsamlingar, och deras arbete liknar mest en sorts exegetik. Deras uppgift är att uttolka donatorernas intentioner, inte allmänhetens högst skiftande uppfattningar.”

 

Polarprisets jury består av medlemmar ur donatorn Stikkan Anderssons familj, samt representanter för SKAP och Stim.

Prismotivering för Wayne Shorter:

För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ”drilling for wisdom”. Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna. Wayne Shorter har verkat inom epokgörande gruppkonstellationer som Art Blakey’s Jazz Messengers, Miles Davis Second Great Quintet och Weather Report. Han har spelat på flera album med Joni Mitchell. Som soloartist har han gjort album under sex decennier och skrivit ett antal av jazzhistoriens mest outslitliga kompositioner. Utan tonutforskaren Wayne Shorter hade den moderna musiken inte borrat lika djupt.

Prismotivering för Sting:

Sting växte upp i en skeppsbyggarstad i nordöstra England. Som barn gav sig hans tankar och drömmar ut på lika långa resor som stadens fartyg. Det inre och yttre resandet har även präglat hans musik. Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation. Som kompositör har Sting kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger. Sting är en sann världsmedborgare som även använt sin position som arenaartist till att outtröttligt göra insatser för mänskliga rättigheter.

 

Polarprisvinnare genom åren

2017 – Wayne Shorter och Sting/Gordon Summer
2016 – Max Martin och Cecilia Bartoli
2015 – Dame Evelyn Glennie och Emmylou Harris
2014 – Peter Sellars och Chuck Berry
2013 – Kaija Saariaho och Yossou N’Dour
2012 – Yo-Yo Ma och Paul Simon
2011 – Kronos Quartet och Patti Smith
2010 – Ennio Morricone och Björk
2009 – José Antonio Abreu & El Sistema och Peter Gabriel
2008 – Renée Fleming och Pink Floyd
2007 – Steve Reich och Sonny Rollins
2006 – Valery Gergiev och Led Zeppelin
2005 – Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau
2004 – B.B. King och György Ligeti
2003 – Keith Jarrett
2002 – Sofia Gubaidulina och Miriam Makeba
2001 – Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen
2000 – Bob Dylan och Isaac Stern
1999 – Stevie Wonder och Iannis Xenakis
1998 – Ray Charles och Ravi Shankar
1997 – Eric Ericson och Bruce Springsteen
1996 – Pierre Boulez och Joni Mitchell
1995 – Sir Elton John och Mstislav Rostropovich
1994 – Nikolaus Harnoncourt och Quincy Jones
1993 – Dizzy Gillespie och Witold Lutoslawski
1992 – Sir Paul McCartney och de baltiska staterna

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.