HemUruppförandenInteraktiva instrument möter småländska ballader

Interaktiva instrument möter småländska ballader

I den sceniska konserten Varelser och Ballader blir det spännande ljudmöten mellan digitalt alstrat strupljud, orkester och småländska ballader.

Det är en interaktiv konsert där texter av (den smålandsbördiga) ledamoten i Svenska akademien Katarina Frostenson och komponenter ur Småländska ballader (från medeltiden) och skrönor varvas med ny teknik utvecklat för detta verk.

Upphovsmakarna till den sceniska konsert är tonsättaren Carl Unander-­Scharin, koreografen Åsa Unander-Scharin och konstnären Ludvig Elblaus. Carl Unander-Scharin är sångaren, tonsättaren, gästprofessorn vid Karlstad Universitet/Ingesund och skaparen av ett antal  digitala röstkompletterande verktyg/instrument.

Två interaktiva instrument tar plats i föreställningen:

– ”Lindsträngarna” och det ”Laddade Rummet”. Orkestern spelar två partier där musiken skapas helt och hållet via interaktion med det laddade rummet – vi kallar det för ”spel utan stråke”. Delarna i verket heter ”Luftovertyr” samt ”Efter-text-Musik”, berättar Carl Unander-Scharin.

”Varelser och Ballader” är verk där dans, sång och musik kombineras med moderna komponenter. Ljussättning och specialbyggd teknik ska ge framförandet ytterligare dimensioner.

 

Föreställningen har premiär den 15 oktober i Växjö. Atriumsalen i Utvandrarnas hus omvandlas till en skog. Orkestermusiker, sångsolister och dansare blir de varelser som föreställningen kretsar kring.

Medverkande:
Musica Vitae, Dorota Siuda – konsert­mästare;
Carl Unander Scharin – tenor, tonsättare; Åsa Unander Scharin – dans, koreografi; Silje Aker Johnsen – sopran, dans; Ludvig Elblaus – konstnär, teknik; Meg Nömgård – berättare; Katarina Frostenson – författare.

Premiärdagen den 15/10 kan man även få träffa Katarina Frostenson i ett författarmöte på Fria ordets hus i Växjö.

 

Mer info på webbplatsen för Musica Vitae

 

 

%d bloggare gillar detta: