Mycket, mycket sällan inträffar det: hela din inre och yttre varelse träffas av körklanger så överraskande och sublima, att du bildlikt lyfter från konsertstolen och glömmer allt annat. Skolade, vältrimmade och övertonsrika röster hos erfarna korister i perfekt balans med varandra bär musiken fram till dig. Jordiskt blir himmelskt.

Den effektfulla körens kraft fick publiken beröras av när två av Sveriges främsta körer gav en konsert tillsammans – Eric Ericsons Kammarkör (med 24 sångare) och Radiokören (med 32 sångare) i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm den 3 oktober.

Lika sällsynt som unikt

Det är ytterst sällsynt att dessa Stockholms och Sveriges båda spetskörer ställer upp tillsammans i en a cappella-konsert. Senast det inträffade var för fem år sedan vid firandet av Eric Ericssons 100-årsjubileum.

Så blev det också en koncentrerad körkonsert på 60 minuter denna unika tisdagskväll. Professionellt fokuserade korister inför en intensivt lyssnande publik. Med två ypperliga dirigenter, Fredrik Malmberg och Kaspars Putniņš, chefsdirigenter för respektive kör.

Ett lika sparsmakat som elegant program framfördes. Raffinerat sjunget utan stora åthävor. Det proffsiga gör det musikaliska tydligt, kristallklart.

Och därovanför anades Eric Ericsons vänliga leende.

Djuro Zivkovic: Musica Psalteri Gloriosi (Olof Akre, solist)
Galina Grigorjeva: Morgon
Sara Wennerberg: Stilla komme och välkomna
Thomas Jennefeldt: Dann entstrahlt …

Eric Ericssons Kammarkör, Fredrik Malmberg, dirigent

Arvo Pärt: Magnificat (Sofia Niklasson, solist)
Inger Lidholm: … a riveder le stelle (Lisa Carlioth, solist)

Radiokören, Kaspars Putniņš, dirigent

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Richte mich, Gott

Eric Ericssons Kammarkör & Radiokören, Fredrik Malmberg, dirigent


Eric Ericson (1918–2013) grundade sin kammarkör 1945 och var 1951–1982 även chefsdirigent för Radiokören.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.