En nyskriven helaftonsopera för GöteborgsOperans stora scen hade en planerad premiär 2021. Men pandemin kom emellan.

Den 8 oktober 2023 blir det istället urpremiär för ”Mytomania – en thrilleropera om den förförande lögnen” med musik av Paula af Malmborg Ward och och texter av Kerstin Perski. Tenoren Joachim Bäckström gör den skrupelfria kirurgen Francis och sopranen Kerstin Avemo gestaltar hans parterapeut, tillika älskarinna. 

Tonsättaren Paula af Malmborg Ward
Kirurgens liv ett luftslott

Berättelsen kretsar kring kirurgen Francis, som nått stjärnstatus med sin banbrytande forskning. Men hans liv är ett luftslott. Privat går han i parterapi med sin fru samtidigt som han har en kärleksaffär med terapeuten. Hans forskning är en bluff. Patienter dör.

De skiftande musikaliska uttrycken – såväl stilistiskt som vad gäller instrumentering – följer dramat in i varje skrymsle. Regissören Clara Svärd och det konstnärliga teamet tar fasta på dramats thrillerartade handling.

– Musiken är både kraftfull och expressiv men lämnar också utrymme åt gestaltningsarbete. Mytomania kan vara ett tillstånd eller en plats där vi ljuger för att få det vi behöver, men också tar emot lögner av samma skäl. Vad har vi för drivkrafter, möjligheter och ansvar att ta oss därifrån? frågar sig Clara Svärd. 

Medverkande

FRANCIS Joachim Bäckström
NELLY Kerstin Avemo
RITA Ann-Kristin Jones
HARALD Åke Zetterström
MODERN Matilda Paulsson

GöteborgsOperans Kör och GöteborgsOperans Orkester. Dirigent: Andreas Hanson.

Sjungs på svenska. Textas på svenska och engelska. Mytomania spelas 8 oktober – 9 november 2023, totalt åtta föreställningar.


Bilden överst: Lennart Sjöberg, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.