Christian Reif, Tyskland, är nye chefsdirigenten för Gävle Symfoniorkester från och med denna säsong. Han leder orkestern i sex konserter 2023-24. Förmodligen har han inte haft så stora möjligheter att påverka det presenterade säsongsprogrammet, som inte lyckas bryta den praxis som rått på konserthusestraderna de senaste århundradena – de manliga tonsättarnas verk.

För i Gävle konserthus dominerar musik komponerad av manliga kompositörer med övertygande 96 %, mest de gamla mästarna. Musik av samtida manliga tonsättare upptar 12 % av orkesterns framföranden. Här märks bland annat uruppföranden av Jonas Valfridsson och hans Varför älska vi att sjunka (30 min) som uppmärksammar minnet av Stig Dagerman, 100 år. Dessutom ett inte namngivet verk av Tobias Broström som ska framföras i april 2024. Ytterligare ett uruppförande finns med, som start på säsongen: dansk-amerikanska Lil Lacy som bidrar med Aurōra (10 min).

61 minuter med musik av kvinnliga tonsättare

För den intresserade kan nämnas att, förutom Lil Lacy, de kvinnliga kompositörer som uppmärksammas är serbiska Isidora Žebeljan samt brittiska tonsättarna Rebecca Clarke och Anna Clyne. Allt som allt ägnas dessa 4 % av speltiden med Gävle Symfoniorkester.

Resten av säsongens repertoar, med chefsdirigenten och ytterligare tio dirigenter framför orkestern, får räknas till den traditionella orkesterrepertoaren; kryddat med verk av B Tommy Andersson, Nino Rota, Adam Schoenberg, Mieczysław Weinberg och Daniel Schnyder.

Musik av svenska tonsättare upptar 10,8 % av det som framförs. Gävles store tonsättare Bo Linde finns inte alls med.


Uppgifter om framförd repertoar är hämtade från orkestrarnas säsongsprogram 2023-24, så som de ursprungligen är publicerade på webben eller som pdf. Ospecifcerade konsertprogram är inte medtagna. Durata (speltid) är enligt resp orkesters angivelse, eller som en genomsnittlig beräkning från liknande framföranden. För durata av uruppföranden kontaktas oftast tonsättaren direkt.
Som ’samtida musik’ räknas verk komponerade 1950–2023.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.